AKTUELNO

Haški tribunal bi, ukoliko se ispune svi uslovi, mogao već u novembru da odluči o puštanju optuženika za ratne zločine Ratka Mladića na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji, izjavio je danas njegov advokat Branko Lukić.

Vlada Srbije dala je garancije za puštanje na privremenu slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja. Ministarstvo pravde je, prema saznanjima RTS, navelo da su garancije izdate na zahtev Mladićevih branilaca i porodice, nakon što su pribavljena neophodna mišljenja.

Pročitajte još: Vlada dala garancije za Ratka Mladića

Lukić je agenciji Beta rekao da su Mladićevi branioci dobili garancije i da očekuju da sada, iako su to tražili pre devet meseci, dobiju lekarsku dokumentaciju Mladića iz pritvorske jedinice Haškog tribunala.

"Nadamo se da će im sada sud naložiti da nam daju dokumentaciju jer su do sada to odbijali. Nakon toga bi krajem oktobra usledila poseta lekara, a zatim njihov izveštaj i onda bi, u idealnoj sitiuaciji, Tribunal mogao da odlučuje o privremenom puštanju na slobodu već u roku od sedam dana", rekao je Lukić.

On je kazao da je Mladić svojim braniocima već ranije dao saglasnost da se skine oznaka tajnosti sa njegove lekarske dokumentacije jer Tribunal to ranije nije želeo da objavi zbog poverljivosti podataka.

Mladić je optužen za ;genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom rata u Bosni i Hercegovini, a u pritvoru Haškog tribunala nalazi se od 2011. godine. On je te godine uhapšen u Srbiji posle 15 godina skrivanja.

#Hag

#Haški tribunal

#Ratko Mladić

'