AKTUELNO

Haški tribunal sada kaže da je Srbija ispunila samo deo svojih obaveza prema Haškom tribunal što nije tačno, kaže za Pink advokat Branislav Tapušković.

- Mi smo predali sve predsednike država, sve najviše vojne funkcionere i političare. Sa druge strane, u Sarajevu je izvršeno hiljade zločina, ima neoborivih dokaza za to, i zbog toga je potpuno nejasno zašto se na nekim dodatnim obavezama prema Tribunalu insistira ovde u Beogradu a ne nigde drugde, kaže Tapušković i dodaje da je Srbija ispunila sve obaveze prema Tribunalu.

On je rekao da Tribunal nastavlja sa pritiscima prema državi.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Hag sada posle dvadeset godina nastavlja sa progonima, kažu da smo ispunili samo deo obaveza a da nas tek čekaju obaveze koje će nam oni nametnuti. Opet će nam se nametnuti neki uslovi vezani za Kosovo ili neku drugu temu što je samo dokaz da se nastavlja sa neprestanim pritiscima na Srbiju kao državu ali i na svakoga od nas, jasan je Tapušković.

Advokat se osvrnuo i na zločine na Kosovu.

- Ako je proterano nekoliko stotina hiljada Srba sa Kosova zanima me ko će biti suđen za ratne zločine na Kosovu. Iz Sarajeva je samo u prvim danima sukoba otišlo oko 100.000 ljudi. To su genocidni potezi za koje niko nikada nije odgovarao. Hašim Tači bi trebalo da bude optužen, a teško da će se to desiti, insistira Tapušković.

On kaže da ako već treba da se raščiste stvari to treba uraditi u region.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Ali mislim da od toga nema ništa. Ako Haški tribunal nije izveo na sud one koji su komandovali u Hrvatskoj i Bosni to se tek sada neće desiti kada Tribunal prestaje sa radom, kaže advokat.

Tapušković je prokomentarisao i loše uslove pod kojima Srbi koji su osuđeni izdržavaju svoje kazne.

- Ne znam zašto se ne dopušta da ljudi koji su osuđeni izdržavaju kaznu u Srbiji da bi bar imali human tretman , da se sa njima potupa kao sa ljudima. Zatvor je zatvor svuda na svetu i ne znam zašto je potrebno da neko dodatno pati kako sada pate osuđenici, navodi on. Advokat dodaje da je tretman generala Vladimira Lazarevića od strane Tribunala zbog predavanja na Vojnoj akademiji suprotan principima krivičnog prava.

- U krivičnom pravu postoji nekoliko principa kada je reč o ljudima koji su izdržali kaznu. Kada neko odluži kaznu društvo je dužno da se postara da se on rehabilituje. To je opšti princip krivičnog prava. Ljudima se čak ne sme ni prebacivati das u nekada nešto uradili, on mora da bude resocijalizovan, on mora da se vrati, svom poslu, životu, porodici. To se u ovom slučaju ne dopušta, zaključuje Tapušković.

Pročitajte još: Potpuno rasulo u PSG: ĐILAS FINANSIRA PISTOLERA JANKOVIĆA, članovi njegovog pokreta POBESNELI, pa se SUKOBILI na sednici!

#Hag

#Haški tribunal

'