AKTUELNO

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Ankari biće u znaku potvrde dosadašnjeg uspona i političkih i ekonomskih odnosa, a poseta Moskvi, koja sledi nakon toga, biće u znaku razgovora o pitanju Kosova i Metohije, ocenjuje predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Predsednik Vučić ae u svega tri dana biti i u Turskoj i u Rusiji, a Joksimović ukazuje za Tanjug da se, mimo te "vremenske" koincidencije, mora napraviti razlika između tih poseta.

Turska je, podseća ona, članica NATO pakta i, uprkos ozbiljnim amplitudama u odnosima sa tomAlijansom zbog situacije na Bliskom istoku, u ključnim trenucima se pronalazi određena vrsta zajedničkog jezika, dok odnosi Rusije i Zapada u ovom trenutku beleže izuzetno negativan trend i najlošiji su od perioda hladnog rata.

- Nepoverenje se produbljuje. Čini se da se u tom kontekstu ne može očekivati obrt u tim odnosima i naravno da obe strane sa pažnjom posmatraju svaku komunikaciju sa suprotnom stranom. Prema tome, bez svake dileme je da će i poseta predsednika Srbije biti propraćena sa velikom pažnjom - kaže Joksimović.

Kad je reč o Vučićevim predstojećim razgovorima u Ankari, ona podseća na izjavu ambasadora te zemlje u Beogradu, koji je, još jednom, potvrdio podršku Turske evropskim, ali i evroatlantskim integracijama Srbije.

- Kada govorimo o Turskoj, mislim da će težište biti na privredi, na ulaganjima. Turska, naravno, igra određenu ulogu u posredovanju između Srbije i Bošnjanka, pre svega u BiH i pokušava da kroz ulogu medijatora približi što je moguće više dve strane. Mislim da je to pozitivna uloga koju Turska može u ovom trenutku odigrati u regionu zapadnog Blakana - navela je Joksimović.

U tom smislu i očekuje da će se potvrditi dosadašnji uspon kako u političkim, tako i u ekonomskim odnosima. Navodi da su učestale razmene poseta na najvišem nivou i da se u privrednom smislu saradnja značajno razvija.

- Verujem da će jedna od tema biti i izgradnja puta Beograd - Sarajevo, što je i u ranijim susretima imalo značajno mesto - kaže Joksimović i dodaje da i u ovom trenutku delegacija turskih prvrednika boravi u Beogradu, a da je nedavno delegacija privrednika iz Pirota boravila u Izmiru.

Ističe da se želja investitora iz Turske za ulaganjem ne odnosi samo na ključne centre u našoj zemlji, već često i na nerazvijeni jug, što je za Srbiju od velikog značaja. Pretpostavlja i da će možda jedna od tema biti i Turski tok, koji je aktuelizovan u poslednje vreme, što, kaže, može biti jedna od spona vezanih za posetu Rusiji.

Ona navodi i da su stavovi Turske i Rusije različiti u odnosu na KiM, da je Turska jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova i da smo često o toj temi sa njom imali i nesporazume.

- Kada govorimo o Rusiji, mislim da će zaista preovlađujuća tema biti vezana za KiM, za diplomatsku ofanzivu koja je u toku, vezano za pronalaženje rešenja za punu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine...dakle, šta je ono što Srbija potencijalno očekuje od Rusije i šta je to što Rusija realno može Srbiji da pruži kao podršku kada je ta tema u pitanju - ističe Joksimović.

Ukazuje da je Rusija jedna od onih zemalja koja Srbiju najviše podržava kada je tema Kosova u pitanju, u smislu potencijalnog ulaganja veta na odluku članstva Kosova u UN. Dodaje da će ovo biti prvi susret predsednika Vučiha sa predsednikom Putinom u novom mandatu i ponavlja da veruje da će ključna tema ovog puta biti pitanje KiM.

Kako kaže, "naročito u svetlu najave mogućnosti da se ta tema skine sa redovnog izveštavanja pred SB UN", kao i jasne i očigledne diplomatske ofanzive svih strana u pokušaju da se dođe do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a shodno očekivanjima da se pregovori uz posredovanje EU nastave i da se do pune normalizacije dođe u što kraćem roku, kako bi ta tema bila skinuta sa dnevnog reda i Srbija mogla u potpunosti da se fokusira na reformske procese koji će je dovesti do članstva u EU.

#Aleksandar Vučić

#Aleksandra Joksimović

'