AKTUELNO

Politički stručnjaci pozitivno su ocenili poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu i njegov sastank potpredsednik SAD Majklom Pensom.

Politički analitičar Branko Radun ocenjuje da susret Aleksandra Vučića sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom, nije protokolaran, već veoma značajan susret.

- Taj susret predstavlja početak nove faze odnosa, ulazak u novi nivo odnosa sa SAD - rekao je Radun, ocenivši da je srpska diplomatija do sada bile pomalno inertna i da je potreban novi pristup.

Kako je dodao, Amerika je svet za sebe i bez lobija u SAD malo šta se može uraditi.

Ovo je važna poseta, otvorila su vrlo značajna vrata za Srbiju, dodao je Radun i ocenio da je poseta bitna i sa aspketa politike prema na Kosovu.

Ako se pitanje Zajednice srpskih opština ne pokrene u Vašingtonu ništa se neće postići, smatra on i ističe da je Srbija postala nezaobilazni faktor na Balkanu, čvorišna tačka bez koje se ne mogu rešiti problemi u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, na Kosovu.

- Američka politika nam nije bila nakolonjena. Ne očuju se drastične promene, ali nije tačno da se ništa neće menjati- rekao je Radun ocenivši da su dolaskom nove administracije SAD odnosi Rusije, Amerike i Evrope relaksiraniji što se odražava i na Srbiju.

On očekuje priliv najavljenih američkih investicija i ističe da Rusije ostaje glavni partner Srbije, ali da su naš cilj su evropske intergracije

Foto: Printscreen

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenjuje da je veoma važno uspostaviti sistemski pristup u ekonomskoj diplomatiji i iskoristiti potencijal dijaspore i lobija u odnosu sa Amerikom.

On smatra da je izuzetno značajno to što je uspostavljena drektna veza sa američkom administracijom.

- Cilj je da Sajedinjene Američke Države u Srbiji vide partnera, a ne nekoga ko je problem. Data obećanja je neophodno realizovati - dodao je Miletić.

Prema njegovim rečima, posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu prati kampanja koja treba tom događaju da da negativan kontekst.

Miletić dodaje da će Srbija moći da balansira još neko vreme, ali da nam svakako predstoji usaglašavanje sa politikom EU.

#Aleksandar Vučić

#Amerika

#predsednik

'