AKTUELNO

Poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi je veoma važna za stabilnost u zemlji.

Koliko je Rusija važna Srbiji, toliko je Srbija važna Rusiji, ovo je vreme kada morate da ostvarite ciljeve, morate da imate stabilnost i ravnotežu u podršci velikih sila, ocenio je sociolog Vladimir Vuletić, govoreći o poseti premijera Aleksandra Vučića Moskvi i njegovom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

-Srbija uspeva da održi tu ravnotežu, ekonomski aspekt je važan, Rusija je važna zbog poljoprivrede, koliko je važna ona nama i mi smo njoj. Srbija Rusiji treba kao stabilan partner, to je Moskva prepoznala, bez prisustva Moskve, Srbija bi bila u mnogo težoj poziciji, politika stabilnosti se uspeva održati, a ova poseta Moskvi to garantuje - naglasio je Vuletić gostujući u Jutarnjem program na TV Pink.

Foto: Printscreen

Predsednički kandidat Aleksandar Vučić ima podršku i iz Brisela, Nemačke, jer je Srbija faktor stabilnosti u regionu.

-Prepoznaje se da Srbija uspeva da bude središte mira i stabilnosti, mi smo pokazali da kada smo imali pritiske iz Brisela, Rusiji nismo okrenuli leđa - istakao je Vuletić, podsetivši da je u Srbiji bio gost nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, koji je jedan od najistaknutijih evrospkih političara i koji je poznat po tome što je povezivao Evropu sa Moskvom.

On je istakao da je premijer Vučić potpuno svestan te vrste saradnje kada je reč o ulaganju, ekonomiji, kao i da je Rusija velika sila, važna za energetiku, ali i za bezbednost, naglasivši da je to za našu zemlju veoma važno.

Foto: Printscreen

- Važno je da naša zemlja ima stabilnog prijatelja, kada je bio strašan pritisak jedina Srbija je uspela da odloli tim pritiscima - istakao je Vuletić, dodajući da mi ne sedimo na dve stolice, već da gledamo naše interese.

Prema njegovim rečima, postoje veliki problemi u regionu, tu je albansko nacionalno pitanje, otvaraju se zamrznuti konflikti, situaciju u Bosni i Hercegovini je zategnuta,  ima mnogo provokacija, i Srbija, kako naglašava, ne odgovara na njih na način koji bi "potpalio vatru", jer se trudi da očuva stabilnost i taj krhki mir.

On je konstatovao da Srbija ima konstruktivne i dobre odnose i sa Berlinom, Moskvom, Vašingtonom, jer je to bitno i zaključio je da je je Vučićev odlazak u Moskvu važan jer učvršćuje stabilnost odnosa.

#Aleksandar Vučić

#Moskva

#Sastanak

#Vladimir Putin

#Vladimir Vuletić

'