AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa vicekancelarom i ministrom za državnu upravu i sport Republike Austrije Hajncom-Kristijanom Štraheom da Srbija izuzetno ceni kontinuiranu podršku Austrije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Premijerka Brnabić izrazila je očekivanje da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju i tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije u drugoj polovini 2018. godine, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Više puta je ponovljen stav da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Austrije.

Sagovornici su se složili da je usvajanje Strategije proširenja Evropske komisije ohrabrujuća poruka za Srbiju i sve njene građane i jasan signal vladi da nastavi sa započetim reformama.

Vicekancelar Štrahe preneo je podršku Austrije po pitanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Izrazio je očekivanje da će obe strane konstruktivno pristupiti implementaciji Briselskog sporazuma.

Foto: Tanjug

Sagovornici su ocenili kao veoma pozitivnu inicijativu za uspostavljanje saradnje Nacionalne akademije za javnu upravu Republike Srbije, koja uskoro počinje sa radom, i Austrijske federalne akademije za javnu upravu, radi razmene iskustava u oblasti stručnog usavršavanja.

Govoreći o srpskoj dijaspori u Austriji, Štrahe je naveo da je srpska zajednica značajan i važan deo austrijskog društva, koji je uspeo da sačuva svoju kulturu, korene i vezu sa matičnom državom i da se uspešno integriše.

On je zaključio da dijaspora predstavlja značajan potencijal za dalje unapređivanje bilateralnih odnosa dve države.

Pročitajte još: Brnabić: Ne očekujem velike rezultate - iako je Vučić pružio ruku

#Ana Brnabić

#Hajnc Kristijan Štrahe

#Sastanak

'