AKTUELNO

Novac za rad Haškog tribunala donirale su brojne države, organizacije i institucije a upućeni kažu da je dosta novca otišlo u takozvane 'crne kanale', na korupciju. O ovoj temi za NOVO JUTRO televizije Pink govorili su advokat Goran Petronijević, novinar 'Večernjih novosti'.

Administracija Haškog tribunala građane sveta koštala je dve i po milijarde dolara, toliko novca su po zvaničnim podacima za rad ovog suda izdvojile UN, pored toga novac za rad ovog tribunala donirale su i brojne države i organizacije i institucije.

- Definitnivno je tačno da se taj sud finansira iz različitih fondova. Mi imamo te podatke samo za 2005. godinu, imamo otvorene podatke za te donacije samo za ovu godinu, ne znamo ko je koliko novca davao tokom godina. Ima indicija da su se finansirale presude. Ja ne mogu da kažem, nemam dokaze - rekao je novinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić.

Foto: Printscreen

Kako kaže advokat Goran Petronijević, već 15 godina se govori o toj pojavi, problemu finansiranja Haškog tribunala, kao i načinu lobiranja pojedinih strana kod stranih vlada, parlamenata i tako dalje, koji imaju svoj politički uticaj na rad samog tribunala.

- Sam rad Haškog tribunala je pod velikim pitanjem između ostalog i zbog ovog. Ja ću vas podsetiti da Hrvati ponosno priznaju da su 56 miliona evra utrošili na odbranu njihove trojke generala. Ogromne pare su dali Haškom tribunalu - rekao je Petronijević.

Kako kaže, tolike pare nisu mogle da odu samo na finansiranje odbrane već su i to otvoreno sa ponosnom priznali da su veliki novac dali za lobiranje u Engleski i Američki konges.- Ako vi platite jedan lobi koji će uticati na Haški tribunal da se donese ovakva ili onakva presuda, to za mene ne znači ništa drugo nego korupciju - rekao je Petronijević.

Foto: Printscreen

On je dodao da postoji još jedna stvar koja može biti dobar dokaz. To je jedna vrsta posredne korupcije.- Pogledajte kolike su plate tužilaca gore. Oni će se izgovarati i reći da tolike plate treba da budu ali oni ne mogu biti nezavisni ako tolike polate dobijaju samo od jedne strane. Oni za te pare ne mogu da budu objektivni. To je druga krajnost finansijskog oblika nezavisnosti sudstva - rekao je Petronijević.

On je naglasio da je trgovina ljudskom nesrećom  najprisutnija u svim ovim stvarima, od naših nevladinih organizacija do Haškog tribunala. I da to možemo da vidimo kroz načine finansiranja, kroz fondove i ko kome daje pare i odakle daje pare.

#Goran Petronijević

#Haški tribunal

'