AKTUELNO

Albanci prelaze u brutalnu fazu, preduzimajući korake koji su potpuno suprotni bilo kojoj rezoluciji, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, advokat Goran Petronijević.

- Formiranje kosovske vojske nije samo formalno-pravni element državnosti, onaj drugi i mnogo opasniji i podliji, jeste taj da će oni koristiti to pravo da one države koje priznaju samoproklanovano Kosovo kao državu, da kažu kako su oni država i da imaju svoju vojsku koju mogu da rasporede na svakoj tački i teritoriji - rekao je Petronijević.

On je rekao da vrlo brzo možemo očekivati njihovu sledeću akciju, za novogodišnje praznike ili verske praznike, koje bi kako dodaje, mogli da iskoriste kako bi izvršili raspored svojih snaga.

- 1999. godina je prošlost i nikakav sukob se neće desiti. Ali, ono što predstavlja realnu opasnost, jeste izazivanje regionalnih sukoba. Ako bi došlo do bilo kakvog sukoba i napada na srpsko stanovništvo, mogli bi doći do regionalnih širih sukoba, koji bi bili realna opasnost po nas - rekao je Petronijević.

Dekan Fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović, kaže da su SAD te koje pružaju obuku, podršku i naoružanje toj takozvanoj vojsci Kosova.

Foto: TvPink Printscreen

- Obuka se održavala u njihovim kampovima. Ali, ono što je sam razlog osnivanja vojske jeste zauzimanje severa Kosova. Ne postoji ni jedan drugi razlog niti potreba za njenim formiranjem. Ali bez obzira na njihove želje i podršku, srpska diplomatija je postigla veliki uspeh. Odmah smo tražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti, koja je u rekordnom kratkom roku i odobrena i održana, gde smo videli detalje, poput toga da je naša država priznata kao suverena država i da su argumenti izneti od predsednika Vučića zasnovani na činjenicama - rekao je Bjegović.

Kako kaže, sa druge strane imamo jednostrano formiranje vojske Kosova, gde takvo nešto, ne da ne postoji ni u kakvom dokumentu, već dodaje, ne može niko sem njihovih mentora ni da podrži.

- Ono što je ohrabrujuće i pozitivno jeste da smo imali priliku da se javno čuje kakva je situacija na Kosovu i šta se to dole dešava. Mislim da bi glavni naš zadatak trebalo da bude da se taj problem preseli u Savet bezbednosti , gde bi se sasvim sigurno ovaj problem mnogo realnije i pozitivnije došlo do nekog “istorijskog sporazuma” - rekao je Bjegović.

Petronijević objašnjava da je sve ovo što možemo da čujemo jedna vrsta poznatog anglosaksonskog diplomatskog licemerja.

- Oni su u prvoj fazi Rezoluciju 12 44 pokušali da zamene nekom drugom rezolucijom ili nekim drugim pravnim aktom. To je bio pokušaj Ahtisarijevog plana 2007.godine. Onda su prešli na drugi plan da pokušaju da sprovedu delove Ahtisarijavog plana kroz Briselske nesporazume. I oni to permanentno rade - rekao je Petronijević.

Kako kaže, međutim, oni sada prelaze u treću, brutalnu fazu, preduzimajući korake koji su potpuno suprotni bilo kojoj rezoluciji.

Foto: TvPink Printscreen

- Međunarodna zajednica je magla iza koje se krije Vašington i njihove namere da na ovim prostorima imaju prostor, odnosno nosač aviona sa koga mogu da deluju kako žele - rekao je Petronijević.

Bjegović kaže da je Britancima nije uopšte stalo do mira, već do totalne destabilizacije, dok SAD, kako kaže, ipak žele mir i stabilizaciju.

- U krajnjem ishodu smatram da Albanci nisu  sto posto sigurni da li će NATO njima da pomogne, jer se ni njima ne ulazi tek tako u bilo kakav sukob - rekao je Bjegović.

#Albanci

#Goran Petronijević

'