AKTUELNO

Advokat Goran Petronijević upozorio je na mogućnost da Priština promeni takozvani kosovski ustav zbog Zajednice srpskih opština, a tu priliku istoristi za legalizaciju bezbesnosnih oružanih snaga.

Petronijević, je govoreći o pritiscima da se formira kosovska vojska rekao da Albanci nikada nisu gubili vreme - od početka te okupacije pa do danas.

- Hteli mi to da priznamo ili ne oni imaju određene bezbednosne snage koje su faktički vojska. Samo im je potrebna foirmalizacija. To im je potrebno kao jedan element državnosti više, a ne kao potreba da bi te snage bezbednosti formalnim prerastanjem u vojsku postale operativnije i efikasnije- istakao je Petronijević.

- Oni u svojoj bazi rade šta hoće – da li će švrecovati drogu, obučavati Albance, obučavati teroriste. Mi u to ne možemo da se mešamo – rekao je Petronijević i dodao da se u toj bazi se očigledno sprema nešto što neće biti dobro za nas.

Prema njegovim rečima, priprema se ustavno-pravna podvalu koja je vezana za eventualne promene kosovskog ustava.

- Oni će delimično učiniti neke ustupke, kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, ali ne suštinski, a da bi svet rekao da su nešto uradili. Zauzvrat će reći - pa kad smo kod ustavnih prtomena, hajde i da legalizuejmo kosovske bezbednosne snage kao kosovsku vojsku – dodao je Petronijević i zaključio da je to politička opasnost koju treba prevazići.

Novinar Zoran Ostojić podseća da je jedina oružana sila na KiM po Rezoluciji 1244 Kfor.

Kako je dodao, obuka u Bondstilu traje već od pre 1998. godine.

Foto: RTV Pink

- Američki oficiri su stalno u kampu, ali mnogi drugi su tamo - navodi Vujičić i dodaje da je upozorenje da se tamo nešto događa stiglo od Rusije. Vujičić je podsetio da je bilo informaacija da su ljudi tamo obučavani za Islamasku državu.

Dragan Vujičić, novinar Večernjih novosti, navodi da prema informacijama tog lista Albanci u Bondstilu vežbaju za rat Kosovo i Metohiji.

- To je vojska koja na Kosovu garantuje bezbednost pre svega Srbima i ostalim narodima i slobodu kretanja. Po Rezoluciji 1244 strane vojske se nalaze na Kosovu i imaju tamo svoje baze – Amerikanci, Italijani, Francuzi... – dodao je Ostojić.

On je ukazao da je kosovski zaštitni korpus začetak neke vrste vojske, ali da lično veruje da će i Amerika i oni koji stoje iza Rezolucije 1244 ostati pri stavu da nema vojske bez promene kosovskog ustava.

Foto: RTV Pink

- Do sada su Amerikanci bili pri stavu može vojska, ali prema ustavu, odnosno ako se Srbi slože – rekao je Ostojić.

#Goran Petronijević

#Kosovo

'