AKTUELNO

Da li je moguće naći kompromisno rešenje za Kosovo? Koja su moguća pravna rešenja? Šta će biti sa Specijalnim sudom i kada će pasti prve optužnice? Ovo su samo neka do pitanja koja su uvek aktuelna i čije odgovore očekuju svi građani.

Član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun izjavio je da Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo, te da je to zakucan stav koji neće da se promeni ni u kom slučaju.

- Ako sa Albancima dogovorom rešimo pitanje Kosova i pronađemo model za status koji će sve strane prihvatiti, tada će dogovor imati snagu. To nije poruka da ćemo dozvoliti stolicu u UN, iako zlonamernici to tako tumače i ističu da je reč o izdaji KiM - rekao je Drecun.

Govoreći o Specijalnom sudu, on je istakao da će on suditi bez obzira na nacionalnu pripadnost. On je podsetio na Tačijev negativan stav o specijalnim sudskim većima nakon povratka iz SAD, jer mu je tamo verovatno neko rekao da će se naći na optužnici.

- Kompletan albanski korpus plaši se da će istina o terorističkoj OVK, zločinima i genocidnim planovima, izaći na videlo i to ne samo među Albancima, već i među međunarodnoj zajednici. Onda će biti okaljan njihov obraz, nećemo samo mi biti zločinci. Takva priča više neće moći da prođe - rekao je Drecun za Pink.

On je istakao da je napravljena ozbiljna baza počinjenih zločina OVK, te da je napravljena i organizaciona šema koja će utvrditi komandnu odgovornost.

Foto: TV Pink

- Po procedurama, prva optužnica mogla bi da bude već za mesec-dva, ali treba da vidimo da li je specijalizovano tužilaštvo spremno, odnosno kakav je kvalitet njihovih dokaza, jer je reč o zločinima koji su se dogodili pre mnogo godina - kaže Drecun, dodajući da će možda ipak trebati da prođe još neko vreme.

Drecun ističe da Brisel napokon vidi da Priština ruši dijalog i da je Srbija ispunila sve obaveze koje je preuzela na sebe.

- Unutrašnji dijalog treba da definiše našu početnu platformu kako vidimo rešavanje kosovskog problema. Sa tim papirom treba da izađemo, pozovemo na razgovor i definišemo konačno rešavanje problema, na miran i dugoročno održiv način. Rešenje koje će ići na štetu samo jedne strane nije održivo - rekao je Drecun.

Kako ističe, pitanje bi moralo da bude rešeno što pre, kako bi smo što pre postali član EU.

- Treba da rešavamo pitanja, težimo ka EU... I kada rešimo problem, to će značajno ojačati našu poziciju - ističe Drecun.

Geopolitičko sučeljavanje velikih sila, kako ističe, biće najveći izazov za region u 2018. godini.

- Regionalni lideri nikada se neće iskreno posvetiti rešavanju problema kada su pod uticajem svetskih lidera. Bojim se da ćemo imati turbulencija, verovatno će biti pritisaka na RS, Srbiju, da će Makedonija naći kompromis za ime, ali je pitanje šta će biti sa aspiracijama Albanaca koji ne odustaju - rekao je Drecun.

Pročitajte još: I SPS REAGOVALA NA IZJAVU AMFILOHIJA: Mitropolit da se uzdrži od ličnih stavova!

#Kosovo

#Milovan Drecun

#OVK

#Sud

'