AKTUELNO

Da li Vlada Srbije kasni sa budžetom za narednu godinu i koliko je za Srbiju važna dalja saradnja sa MMF neka su od pitanja na koja je za Pink odgovore dala glavna urednica magazina "Biznis i ekonometar" Radojka Nikolić.

Ona je istakla da je zakonski rok za usvajanje budžeta u parlamentu 15. decembar i očekuje da taj rok bude ispoštovan.

- Što se tiče usvajanja predloga budžeta na Vladi Srbije sa time se malo. Najavljeno je da će predlog biti usvojen za koji dan - do 29. novembra - rekla je Nikolić, koja smatra da je do malog kašnjenja došlo zbog potrebe da se napravi dobar budžet posebno imajući u vidu da on mora proći kontrolu MMF-a.

- Odobreno je povećanje penzija i plata u javnom sektoru i sada se prave računice kako će to da izgleda i ko će koliko da dobije. Druga stvar koja je važna to je da li ćemo i kakav ćemo imati aranžman sa MMF i kako će on izgledati - dodala je ona.

Podsetila je da od rešenja u budžetu zavisi i da li će biti odobrena osma revizija aranžmana sa MMF u februaru sledeće godine. Nikolić je napomenula da u narednoj godini kada je reč o aranžmanu sa MMF treba očekivati jedan konsultativni program koji nema finansijski segment.

Foto: Printscreen

- S obzirom na našu naviku da kada nemamo kontrolora sa strane umemo da se opustimo i trošimo malo više, možda je bolje imati aranžman koji vas ograničava u potrošnji. Međutim, i od strane MMF vidimo u poslednjim nastupima da bi sada trebalo povećati investicionu potrošnju, koja ide kroz kapitalne investicije, možda i ličnu potrošnju kroz plate i penzije, a u tom slučaju je bolje da nema ograničenja. Krajnji rezultat mora biti povećanje proizvodnje, privrednog rasta i BDP- navela je Nikolić

Kako kaže izvesna je formula po kojoj se pravi budžet te se očekuje da planirani rast BDP bude 3,5 odsto, inflacija 3 odsto puls - minust 1,5 odsto, odnosno da rast prihoda bude negde oko šest, sedam odsto.

Na pitanje na koji način će biti ostvaren takav rast imajući u vidu da će biti smanjeni porezi, Nikolić je objasnila da će na taj način biti veći obuhvat, odnosno da će biti manje izbegavanje plaća i manja siva zona.

#Budžet

#Radojka Nikolić

'