AKTUELNO

Da li su predsednički izbori u Francuskoj ključni za nastavak proširenja EU, zbog čega su klasično organizovane stranke doživele poraz i ko bi mogao da pobedi u drugom krugu 7. maja, samo su neka od pitanja na koja su pokušali da odgovore gosti emisije "Pravac".

Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron osvojio je 24,01 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, dok je kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen 21,30 odsto glasova.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da su izbori za predsednika Francuske ključni za nastavak evropskih integracija. - Kada govorimo o Francuskim izborima, prognoze su za sada bile tačne, iznenađenje je to da je Emanuel Makron osvojio više glasova – navela je Joksimović. Makron je jedini kandidat koji je u potpunosti prihvatljiv za EU, sposoban za nastavak reformi, ukazala je Joksimović i dodala da je Francuska u ekonomskom smislu isfrustrirana i da Makron obećava da EU u Francuskoj još uvek ima potrencijal.

Foto: Printscreen

- Aktuelne tendencije govore da Le Penova nema dovoljno koalicionih kapaciteta, dok je Makron već dobio podšku socijalista i republikanaca – istakla je Joksimović, koja smatra da se raspoloženje na talasu Bregzita taj trend nije preneo u Francusku. Za region zapadnog Balkana je važno da se očuva stabilnost i nastavi proces evropskih integracija.  -Čini se da EU ima stabilnu poziciju i dobru perspektivu- podvukla je Joksimović.

Bivši ambasador u Parizu Radomir Diklić smatra da je tako nešto nemoguće, te da će Francuska pratiti politiku Evropske unije, kao i Nemačku. Diklić je ukazao da su na predsedničkim izborima u Francuskoj klasično organizoavane politicke stranke propadaju, njegovi kandidati doživeli poraz.

- Francuska mora da doživi reformu. Francuze na izborima interesuju programi. Oni kažu da u prvom krugu glasaju srcem, a u drugom glasaju razumom, po onome što je dobro za njihove porodice, biznis...- objasnio je Diklić. Prema njegovim rečima, za Francusku je neophodno da ostane u EU, iako bi taj savez mogao na određani način da bude reformisan ili reorganizovan.

Poslanik Skupštine Srbije Miroslav Parović smatra da je sazreo trenutak da u Francuskoj na izborima pobedi Narodni front, čija je predsednica Marin Le Pen, jer je veći deo francuskih građana za izlazak iz sadašnje EU i za konzerviranje granica. Kako je naveo, Le Penova je u predizbornoj kampanji pokušala da objasni da su Francuka, pa i Evropa pod okupacijom Nato pakta i Briselske administracije i da to nije pravi način na koji bi trebalo da funkcioniše. - Preko NATO-a anglosaksonski svet upravlja Evropom, a za to su i dokaz demonstracije u Parizu odmah nakon prvih izbornih rezultata – naveo je Parović.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, centar EU je ugrožen i traži novi političi iskaz , odnosno resuverenizaciju Evrope koja uvažava i Rusiju i novi dogovor najvećih evropskih naroda na nivou Pariz, London i Berlin. - To zagovara i Marin Le Pen – istakao je Parović i podsetio da je u predizbornoj kampanji obećala povlačenje nezavisnosti Kosova i obračun sa šiptarskim kriminalcima. Njegovo je mišljenje da NATO treba isključiti iz EU.

#Emisija Pravac

#Francuska

#Izbori

'