AKTUELNO

- Najviši predstavnici Hrvatske svojim izjavama i ponašanjem šire strah, nepoverenje i mržnju prema preostalim Srbima u Hrvatskoj i prema stotinama hiljada proteranih Srba - rekao je Linta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao potpunu neistinu izjavu predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova za zagrebačku "Novu TV" da Hrvate u Vojvodni prate strah i nesigurnost, kao i da žive u ambijentu sa antihrvatskim sadržajima koje postiču, između ostalog, najviši predstavnici vlasti.

- Predstavnici državne i pokrajinske vlasti nisu dali nijednu izjavu u javnosti s ciljem širenja nepoverenja i mržnje prema hrvatskoj nacionalnoj manjini, već stalno ističu potrebu očuvanja dobrih međunacionalnih odnosa i izgradnje povjerenja - ističe se u pisanoj izjavi Linte dostavljenoj našoj redakciji.

On je dadao da, nažalost, najviši predstavnici Hrvatske svojim izjavama i ponašanjem šire strah, nepoverenje i mržnju prema preostalim Srbima u Hrvatskoj i prema stotinama hiljada proteranih Srba.

Linta ističe da je posebno provokativna izjava Žigmanova da su Hrvati iz Srbije ljubomorni na predstavnike srpske zajednice u Hrvatskoj po mnogim pitanjima, među kojima su i pitanja garantovanih mesta u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

- Tri garantovana poslanička mesta Srbima u Hrvatskom saboru nisu pomogla da se reše njihovi brojni problemi vezano za povratak otetih imovinskih, stečenih i statusnih prava. Takođe, nisu pomogli da Hrvatska konačno počne da poštuje sopstveni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2003. godine kojim se garantuje upotreba srpskog jezika i ćirilice i zapošljavanje Srba u policiji, pravosuđu, državnoj upravi, prosveti, zdravstvu i dr. - navodi se u izjavi.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Srbija

'