AKTUELNO

Ova odluka imaće ozbiljne posledice i za ostatak sveta.

Više ne postoje pravne prepreke za sprovođenje novih pravila, a to znači - neutralnost interneta u SAD je mrtva.

Iako se nova pravila prvenstveno odnose na SAD, njihovo sprovođenje može da ima ozbiljne posledice i za ostatak sveta.

Neutralnost interneta je princip po kom se sav sadržaj na internetu tretira jednako, bez obzira na to da l iproveravate društvene mreže, gledate film ili tražite pornografiju.

Međutim, stvari će uskoro biti drugačije, a kada internt izgubi svoju neutralnost, provajderi će moći po svojoj volji da ga usporavaju i određuju kojom brzinom interneta ćete moći da pristupate određenim sajtovima.

Veliki problem leži i u manjku konkurencije među internet provajderima u SAD, i samim tim, provajderi koji imaju monopol će bukvalno moći da određuju brzinu interneta onako kako njima najviše odgovora i donosi najviše novca.

Foto: Pixabay.com

Ako su internet servisi kao što su Netflix i Amazon prinuđeni da određene servise plaćaju skuplje. To će se svakako odraziti i na cene - u celom svetu.

Na probleme mogu da naiđu i sve kompanije koje posluju sa SAD jer će operatori moći da smanjuju i povećavaju brzinu interneta kojom će neko pristupati njihovim sajtovima, a samim tim će moći da te kompanije finansijski uslovljavaju za brži internet.

Naravno, ovo su samo 2 najveća i najočiglednija problema, ali nema sumnje da će se vremenom pojaviti još, možda i ozbiljnijih problema.

#Internet

#SAD

#neutralan

'