AKTUELNO

Koje su posledice debakla SAD i da li će Vašington spremiti odmazdu Beogradu zbog glasanja protiv Trampove odluke o Jerusalimu?

Milan Babović, zamenik glavnog urednika "Večernjih novosti" rekao je da se iz diplomatskim izvora saznaje da je odmazda Vašingtona Srbiji moguća, te da je ishod na Ist riveru iznenađujuć.

Foto: TV Pink

- Ovo je težak udarac njihovoj diplomatiji. Na Ist riveru su ostali usamljeni, jer je 128 zemalja sveta glasalo protiv predloga da Jerusalim bude glavni grad Izraela. Pokušali smo da rasvetlimo kakve posledice mogu biti po našu državu - rekao je Babović za Pink.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" rekao je da velike sile ne vole kada se staje na put njihove politike, posebno što je Tramp na sva usta govorio o ovoj odluci.

Foto: TV Pink

- Uzdržane države dale su tihu podršku Americi, a 25 država još nije glasalo. To, recimo, često radi Ukrajina, kako se ne bi zamerila nekome. Osvete i odmazde teško mogu da zamislim jer bi SAD morale da se svete nad pola planete - kaže Bilbija.

Babović podseća da je pozicija Srbije čista, ali da će američka administracija imati odrešene ruke da još više podrži ideju vojske Kosova, a posledice mogu da budu i finansijska uskraćivanja.

Foto: TV Pink

- Postoji fatalistički scenarijo da će Amerika učestvovati u tiho gašenje UN - kaže Babović.

Bilbija podseća da je neodgovorno "čačkati" u osetljivu regiju - Bliski istok, i da su sukobi ponovo mogući. Evropi ne odgovara da dođe do novih ratova, jer bi to značilo nove migrante.

- Samo kroz Srbiju je prošlo stotine hiljada migranata. Osuda je upravo zato što je pitanje Bliskog istoka osetljivo i može dovesti do novih scena terorizma kojih smo svedoci prethodnih godina. Pitanja Bliskog istoka pitaju se i Evrope - zaključio je Bilbija.

#Bojan Bilbija

#Milan Babović

#SAD

#Vašington

'