AKTUELNO

U jutanjem programu TV PINK danas je gostovao doktor istorijskih nauka i diplomata Milan St. Protić. Teme razgovora bili su svetski interesi i Srbija. Odnosi Amerike i Srbije. Zamagljivanje Interpolove poternice za Haradinajem.

Govoreći o tome da li je Srbija previše očekivala od Trampa i njegove politike, jer smo čak imali i bilborde „Trampe Srbine“ Protić je rekao:

– To je stara priča. Nikad ništa nije novo. Naši odnosi sa SAD prolazili su različite faze kroz istoriju, i u tom pogledu se ništa suštinski nije promenilo, to se posebno vidi u poslednjih 30 godina, ova administracija ima svoju politiku, kao što su imale i prethodne –

Protić je izjavio i da je onaj ko je pratio politiku, znao da od Trampa ne može da se očekuje nikakva pomirljiva politika, jer je to administracija gde glavna mesta drže generali, od kojih se ne očekuje uvijena politika.

Tema je bila i to što je za Haradinajem izbrisana poternica, i da li je to urađeno da se on zaštiti?

- Više puta su razni likovi iz Jugoslavije bili privođeni, ali od toga ništa nije bilo. Ne vidim da to ima ikakvog smisla, jer je Haradinaj i dalje predsednik vlade Kosova, uvažava ga dobar deo sveta koji se pita. Naše moći su male, i ne mogu da daju rezultat – kazao je Protić.

Foto: TV Pink

On je naglasio i da ako neko može da bude osuđen, treba da bude vođen neki postupak, da je postupak postojao, dok se on bavio politikom, i da svako ima svoju viziju pravde, i da mu zbog toga cela ova priča izgleda bezpredmetna.

- Lično mislim da je Haradinaj najgori kriminalac, ubica i zločinac – rekao je Protić.

U razgovoru se pričalo i naporima pokojnog Vladana Batića, kao ministra pravde, da dokaže zločine Haradinaja, Tačija i ostalih.

- Mi nismo sposobni da shvatimo da ne možemo da promenimo stvari, već da samo krenemo dalje i da se trudimo da se to ne ponovi – izjavio je Protić.

Jedna od tema bila je i „Kraj Haga“, suda koji je uništio pomirenje na Balkanu.

Foto: TV Pink

Protić smatra da Hag nije ni zadužen da uspostavi pomirenje, i da su se Jugoslovenski narodi sami zakrvili, da je Jugoslavija bila trula iznutra, i da posle Drugog svetskog rata nije trebalo da bude formirana.

O uzrocima raspada Jugoslavije, Haškom tribunalu i aktuelnim temama možete pogledati u sledećem snimku.

#Hag

#Jutarnji program

#Milan St. Protić

#Ramuš Haradinaj

'