AKTUELNO

U specijalnoj emisji na TV Pink posvećenoj poseti Aleksandra Vučića Vašingtonu stručnjaci su se saglasili da je to važan korak, koji garantuje da će odnosi Srbije i Amerike unapređivati.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da postoje tri ključne dimenzije posete - bilateralna, regionalna i globalne.

- Sada su uspostavljeni odnosi na najvišem nivou. Ovo je bila prilika da se razmotre neka otvorena pitanja, poput slučaja Bitići- rekao je Milivojević, ocenivši da je poseta bila sadržajna i uspešna.

On se posebno osvrnuo na to da i republikanci i demoktare smatraju da je naš region važan za Ameriku i da ličnost predsednika Srbijie može na tom polju igrati veoma važnu, lidersku ulogu.

- Ta poruka nije upućena samo nama, nego regionu i Evropi- dodao je Milivojević ukazavši da je Vučić iskoristio priliku da reafirmiše neutralnu poziciju Srbije, iako postoje pitanja oko kojim se Srbija i SAD nikada neće saglasiti.

Saradnju, kako je rekao, treba razvijati tamo gde za to postoji mogućnost, a to je ekonomska saradnja.

Dobri politički odnosi su preduslov za ekonomsku saradnju.

- Dijalog koji je otvoren sa novom administracijom je prva pretpostavka za uspostavljanje dobri ekonomskih odnosa, ako dođu investitori iz Amerike, za njima dolaze i drugi - naglasio je Milivojević.

Foto: Printscreen

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je ocenio da je poseta Vučića Americi centralni spoljnopolitički događaj u njegovoj karijeri na mestu predsednika Srbije.

Stanković je ukazao na brojne prednosti posete predsednika Srbije Americi, ocenivši da je ona značajna i zbog novih globanih odnosa, pre svega odnosa na nivou Rusija - Amerika.

Kako je dodao, postoji razmimoilaženje povodom politike prema Kosovu, ali i podrška SAD evropskom putu Srbije.

Stanković ne očekuje dramatičnu promenu u odnosima dve zemlje, ali smatra da se ovom posetom otvara novo poglavlje u bilateralnim odnosima dve zemlje.

- Poseta dolazi u trenutku kada u svetu postoje ne mala tenziija, isplivajau rivaliteti velikih igrača, a koje opterećuju odnose SAD, EU i Rusije - ukazao je Stanković i dodao da Srbija ima prostor da brani svoje interese i vodi uravnoteženu politiku.

Foto: Printscreen

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ističe da je ovo prva poseta predsednika Srbije novoj administraciji.

- Ovo je bila prilika da se na vrhu razmene mišljenja, šanse i pretnje. SAD i dalje ima ključnu ulogu kada je Balkan u pitanju - naveo je Miletić, koji je akcenat stavio na vojni aspekt posete Vučića Vašingtonu.

- Lično ne verujem u politiku neutralnosti, mada to lepo zvuči. Ništa nemam protiv ako ona daje dobr rezultate - rekao je on, ocenivši da politika neutralnosti nije dugoročno održiva.

Miletić je naglasio da su preduslov za ekonomski razvoj dobri, saveznički odnosi sa SAD.

#Aleksandar Vučić

#Vašington

'