AKTUELNO

Ministarstvo pravde pokrenulo je proceduru za puštanje generala Ratka MLadića na privremenu slobodu radi lečenja.

To je juče potvrdila i ministarka pravde Nela Kuburović navodeći da je država ispoštovala zahtev porodice i branilaca bivšeg komadanta Vojske Republike Srpske.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, rekao je da se sa ocem video pre tri nedelje kada je sa porodicom bio kod generala.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Čuli smo se i juče. Njegovo zdravstveno stanje je sve lošije i lošije. To je i glavni problem, što od decembra na ovamo on slabi i to nas najviše zabrinjava. Vidno slabi i prvi put posle toliko vremena kada sam ja bio u poseti sa decom da je on morao da prekine zbog zamora. Nije mogao da izdrži celu posetu. Poseta može da bude dest dana. Ali, porodica nikada ne može duže od sedam dana da bude sa njim, onda mora da se napravi pauza – istakao je Darko Mladić.

On navodi da se njegov otac uopšte ne žali, jer je takav i ne želi da pokaže slabost pred svojom porodicom.

-Ali, jednostavno vidi se to. On otežano priča, brzo se zamori, skače mu pritisak preko 200 – rekao je sin Ratka Mladića i dodao da, kada je u pitanju dokumentacija o zdravstvenom stanju generala, daTribunal u Hagu im nije dao celokupnu zdravstvenu dokumentaciju.

-To su prvi put sada priznali, pre desetak dana. Npr. snimke glave, snimke srca... Govorili su da su nam dali sve snimke, a sada odjednom kažu da su ti snimci u Bronovu i da postoji posebna procedura kako bi se došlo do tih snimaka. Moj otac pre odlaska u Hag imao je tri moždana udara, a u Hagu srčani udar. Mi sumnjamo da je tamo imao najmanje još jedan , taj prolazan moždani udar u snu – tia se to zove. Sumnjamo da je to bilo u decembru i da je to uzrok svih ovih njegovih tegoba i slabljenja.

Darko Mladić je rekao da su oni angažovali tim stručnjaka i da su oni istog mišljenja da te simptome koje sada on razvio naknadno da su dokaz da je on imao taj udar.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Desna strana tela mu još slabije radi, ima problema sa spavanjem, sa umorom, pritiskom. Sada mu se opet pokvario rukopis. Manipulacija je da se po dolasku u Hag njegovo zdravstveno stanje poboljšalo. On je prebačen tamo polumrtav. Nakon pet godina nije imao nikakvu lekarsku negu. Da je prebačen u neku seosku ambulantu on bi bio bolje. On jeste popravljen u odnosu na to stanje o pre pet-šest godina, ali mi ne pričamo njegovom stanju tada, već sada – istakao je Darko Mladić.

Prema njegovim rečima, veštaci prema dokumentaciji koja im je data, bez ključnih snimaka, konstatovali su da postoje propusti u lečenju Ratka Mladića.

Vučić Hanu: Članstvo u EU spoljopolitički prioritet

-Da je normalna neka bolnica u Holandiji mi bi mogli da ih tužimo. Oni neka glavna ispitivanja nisu uradili. Mi se borimo za njegov život i njegova prava sve vreme. Zahvalan sam Vladi Srbije na garancijama i ubeđen sam da ukoliko ga ne izvučemo na bolničko lečenje ubeđen sam da on neće preživeti – zaključio je Darko Mladić.

Advokat Branislav Tapušković rekao je da nema rigidnih procedura klada je zdravlje ugroženo za davanje garancij.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Stalno se govori o tome da u nekom krivičnom postupku bilo gde, treba da se vodi računa o pravičnosti. I postupak treba da bude kredibilan, da onaj protiv koga se vodi postupak bude fizički i mentalno u dobrom stanju da bi mogao da prati taj postupak koji je vezan za probleme u nekom krivičnom postupku. U tim zatvorski prostorijama nema uslova za lečenje. Ako je ovako zdravstveno stanje onda mu mora biti omogućeno lečenje bilo gde – rekao je Tapušković koji je napomenuo da kod lečenja Slobodana Miloševića, koji je samo tri dana pred smrt tražio lečenje u Moskvi to mu nije dopušteno, ali, kako je dodao, Hag je mogao da ga leči bilo gde i da bi on ostao živ.

#Darko Mladić

#Ratko Mladić

'