AKTUELNO

Marko Matić iz medijske mreže Antidot je, govoreći o moći medija na zapadnom Balkanu, rekao da su paramediji instrument i batina u rukama različitih stranih cenatra moći kojih ih finansiraju.

Matić je za Pink rekao da prema istraživanju mreže Antidot takvih medija na ovim prostorima ima oko 150 medija, među kojima su BIRN, KRIK, Nezavisno udruženje novinara, Kurir, N1...

- To mediji koji se bave dezinformisanjem, a pričaju da su žrtve cenzure, da su pod pritiskom i da je u Srbiji medijski mrak - istakoa je Matić, ocenivši da u Srbiji postoji nedostatak medijske kulture.

Foto: Printscreen

Takvi paramediji imaju misiju ograničenog vremenskog trajanja, rekao je Matić osvrnuvši se na navode da su mediji koji su učestvovali u rušenju režima Slobodana Miloševića danas zabavnog karaktera. - Nakon dolaska demokratije ti meidji su korišćeni za rušenje drugih demokratski izabranih vlada, drugih država... Finansijer nameće političku agednu. Danas se primenjuje isti model kao pre ubistva Đinđića, slabi se pozicija vlasti kroz medije - dodao je Matić.Komentarišući odluku suda u slučaju Miroslava Miškovića, on je ocenio da nakon te skandalozne odluke u vodu padaju sve optužbe da vlast kontrolise tužilaštvo i policiju.

- Sudstvo je naša rak rana, kvazi reforma iz 2009. godine ostavila velike poslednice. Nakon ovakve odluke suda padaju u vodu tvrdnje da je u Srbiji diktarura i nekakva totalitarna vlast - podvukao je Matić.

#Marko Matić

#Mediji

'