AKTUELNO

Marko Matić iz medijske mreže Antidot smatra da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini veoma značajna i da je analizi njenih efekata u medijima trebalo da se posveti više pažnje.

- Od najvećeg nacionalnog značaja za Srbiju je stabilnost u regionu, ona je preduslov ekonomskog razvoja i napretka. Poseta predsednika Vučića Sarajevu i poruke koje su tamo poslate javnosti značajne su pre svega za povećavanje međusobnog poverenja Bosne i Srbije – rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, od odnosa Srba i Bošnjaka, kao i odonosa između Srba i Albana će u budućnosti zavisti odnosi u regionu i njegov razvoj.

- Imamo brojne zajedničke interese i na njima treba insistirati –poručio je Matić. Kako je rekao, šumova u komunikaciji će sigurno biti u komunikaciji, a na Balkanu je najlakše da svako to protimači na svoj način i da nastane problem.

- Ako govorimo na duži rok, preduslov razvoja regiona je da otklanjamo te šumove i poštujemo dogovore. To je preduslov međusobnog povrenja, naša deca ovde žive i naša je odgovornost kakve ćemo im zemlje ostaviti – istakao je Matić i dodao da saradnji treba dati prednost u odnosu na sukobe.

Govoreći o izvoru kosovske vlade, Matić je ocenio da Srpska lista treba učestvuje u formiranju institucija na Kosovu jer je to jedini način da se zaštite naši interesi.

- Srbiji je u interesu da se formiraju institucije u Prištini, da se uspostave stabilni odnosi i da imamo partnera sa kojim možemo razgovrati i koji će realizovati ono što je dogovoreno još pre pet godina. Mi na formiranje političke scene ne možemo da utičemo – rekao je Matić

#Aleksandar Vučić

#Bosna i Hercegovina

#Marko Matić

'