AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas, na marginama bledskog "Strateškog foruma" u Sloveniji, sa poslanicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, kojoj je poručila da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Brnabić je sagovornici zahvalila na pomoći u izradi objektivne i konstruktivne Rezolucije Evropskog parlamenta o Izveštaju o napretku Srbije za 2016. godinu, a posebno njenom ličnom doprinosu da ta Rezolucija bude objektivna i oslobođena bilateralnih pitanja.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što su juna ove godine otvorena dva nova poglavlja i dodala da se nada da će EU uvažiti napore Srbije na putu evrointegracija i da će poglavlja biti brže otvarana u skladu sa napretkom koji ostvarujemo, ali i da će Unija odrediti vremenski okvir za pristupanje Srbije u narednom budžetskom periodu.

- U narednom periodu fokus će biti stavljen uglavnom na ekonomska poglavlja uz realizaciju akcionih planova za reformski najzahtevnija poglavlja 23 i 24. Srbija je posvećena daljem unapređenju vladavine prava i svih sloboda, i učinićemo sve kako bismo svoje obaveze ispunili u što većem procentu do narednih izveštaja Evropske komisije. Najvažnije je da sve reforme koje sprovodimo direktno doprinose unapređenju kvaliteta života građana Srbije i modernizaciji našeg društva - rekla je Brnabić.

Pročitajte još: Brnabić: Brz pristup signal za regionalnu stabilnost

U kontekstu pristupanja EU, Brnabić je ocenila da je veoma značajna regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja i podvukla da to spada u spoljnopolitičke prioritete Srbije.

Sagovornice su se dotakle i pitanja Kosova i Metohije, na šta je Brnabić ukazala na činjenicu da se Beograd uvek zalagao za nastavak razgovora sa prištinskim predstavnicima i naglasila da je nužno da se obezbedi formiranje Zajednice srpskih opština i brzo ispune ostale obaveze iz Briselskog sporazuma i prekinu jednostrani potezi Prištine.

Brnabić i Fajon razgovarale su i o migrantskoj krizi, a predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija, uprkos tome što je podnela značajan teret i što je kroz našu zemlju prošlo oko milion migranata, ostaje otvorena i da će nastaviti da pokazuje da je naše društvo solidarno i da su evropske vrednosti - naše vrednosti.

#Ana Brnabić

#Slovenija

'