AKTUELNO

Brz pristup Evropskoj uniji nekih zemalja Zapadnog balkana, koje su najnaprednije u tom procesu, biće jako dobar signal za regionalnu stabilnost, ocenila je danas na Bledu premijer Srbije Ana Brnabić.

Ona je, u izjavi novinarima, nakon panela lidera u okviru Bledskog strateškog foruma, istakla da su evropske integracije region pođenako važne za Zapadni Balkan, koliko i za EU. Brnabić je podvukla da je Srbija strateški opredeljena ka EU, i da želi da postane član evropske porodice nacija.

Foto: Tanjug

-Srbija jeste u Evropi i idemo prilično dobrim tempom. Otvoreno je 10, već zatvoreno 2 poglavlja i očekujemo da se do kraja godine još nekoliko otvori. Za vladu je važno kako da implementiramo reforme, a imamo tri stuba - ekonomska stabilnost i prosperitet, reforma javne uprave, vladavina prava i poštovanje zakona - objasnila je ona rekavši da je zbog nas važna implementacija reformi.

Foto: Tanjug

Kada je reč o percepciji Srbije izrazila je žaljenje što datira iz nekih ranijih vremena.

-Vreme je da se taj pogrešan imidž Srbije razbije. Srbija je zemlja koja je najmultietničkija u Evropi, ima preko 26 etničkih zajednica sa ogromnim pravima. Imamo savete nacionalih manjina, a u republičkom premijer ima mogućnost da razgovara sa manjinama kako bi obezbedili da imaju sva prava - objasnila je Brnabić.

Podsetila je i da je Srbija zemlja koja učestvuje u mirovnim misijama UN i EU, te da je sedma po učešću, kao i da, iako je percepcija da je Rusija najbliža po vojnoj saradnji, na prvom mestu vojne kooperacije SAD, da je na drugom NATO, i tek onda Moskva.

Foto: Tanjug

-Mi smo jasno i iskreno u vojnoj neutralnosti. Ostaćemo vojno neutralni i to pokazujemo na svaki način - naglasila je ona. Što se odnosa sa Rusijom tiče on je, prema njenim rečima kompleksan, postoje bliske veze u smislu vere i tradicije, ali pre svega ekonomije. Podsetila je da Srbija ima važan trgovinski sporazum sa Rusijom, koji je važan deo trgovinske razmene, rasta i izvoza.

-Partneri iz EU treba da razumeju to i ne čini mi se da ne postoji to razumevanje. Srbija je strateški opredeljena za EU i to pokazujemo svaki dan. Da je ova vlada posvećena tome dokaz je da imamo dva nova minsitarstva jedno za evropske integracije i drugo za zaštitu životne sredine, poglavlje koje je najkompleksnije i najskuplje - rekla je Brnabić dodajući da sve što radimo govori u prilog tome da smo strateški orpedeljeni ka EU.

Istakla je da je na marginama Bledskog strateškog foruma imala dosta političkih i ekonomskih sastanaka. Što se tiče ekonomskih sastanaka, razgovarala je, kako je prenela, sa predstavnicima "Petrola", kompanije koja dobro radi u Srbiji.

#Ana Brnabić

#Slovenija

'