AKTUELNO

Medijska mreža "Antidot" je na najnovijem dosijeu koji nosi naziv "Kurir - medijska paradigma Srbije posle ubistva Zorana Đinđića" radio čak šest meseci. O tom istraživanu za Pink su govorili Ištvan Kajić, publicista i analitičar medija i Marko Matić, koordinator istraživačkog tima.

Publicista i analitičar medija Ištvan Kajić je govoreći o dosijeu "Kurir - medijska paradigma Srbije posle ubistva Zorana Đinđića" se tokom istraživanja medija, njihove uloge i promena, posebno izdvojio "Kurir".

- Bez obzira šta je Kurir radio toliko godina, u 2015. godini od trenutka kada se Rodić sam proglasio borcem za slobodu medija i priključio kampanji o cenzuri mnoštvo javnih ličnosti i drugih medija bilo je spremno da ga podži i zaboravi šta je sve taj tabloid pisao - naveo je Kajić.

Prema njegovim rečima, Kurir je postao paradigma u tom slmislu što ne samo da je postao ogledalo jednog društva, nego je to društvo konzumirajući "Kurir" dozvoljavlo da taj tabloid od pravi žrtve.

Kajić je podsetio da je "Kurir" do skoro bio najtiražniji tabloid u Srbij.

- Kurir je čas na strani vlasti, čas krajnji oponent, ide iz krajnosti u krajnost - naveo je on i objasnio da se to jednostavno vidi iz naslovnih strana i priloga koje su objavljivali nekada i koje objavljuju danas.

Foto: Printscreen

Kajić je ukazao da mnogi "Kurir" potajno podržavaju, i puštaju ga da ratuje sa aktuelnom vlašću i kroz taj tabloid koriste za rušenje vlasti.

-Vreme, NIN, Danas, N1 nikada nisu imali taj tiraž - istakao je Kajić.

Prema njegovim rečima, iz podataka APR se vidi poslovno vrlo nelogično ponašanje "Kurira", ali da njima nije bilo jasno šta se tačno dešava iza toga.

- Nismo uspeli da ispratimo tok novca, ali imate firme koje iz nepoznatih razloga menjaju ime, vlasničku strukturu, adrese, delatnost, zastupnike, direktore...- dodao je Kajić.

Koordinator Istraživačkog tima Antoidota Marko Matić ističe da je plan bio da se to istraživanje objavi početkom leta ali je tada Aleksandar Rodić krenuo u sukob na sa Aleksandrom Vučićem nego u obračun sa državom i institucijoma.

Foto: Printscreen

Matić je ocenio da je "Kurir" je bio koncipiran da služi političkim centrima moći, ali i nekim drugim drugim u policijskim strukturama, bezbednosnim službama, domaćim i stranim.

- Kurir je postao paradigma najgoreg dela medijske scene, onoga što je tabloidno, što se bavi revitalizacijom kriminala, sistema vrednosti...- naveo je on.

-Njihova ideologija je novac, u zavisnosti gde im se trenutno nalazi glavni izvor finansiranja tako se ponašaju - naglasio je Matić. Kako je rekao, Zoran Živković koji je svojevremo cepao "Kurir" danas je zvezda tog tabloida.

- Imate i slučaj Šapića. "Kurir" je objavio da je Đilas naredio da obrije brkove. To je jedan ponižavajući tekst, a sada je Šapoić takođe zvezda u tom tabloidu - istakao je Matić.

Prema njegovim rečima, postoji cela paleta ljudi koji su na najbrutalniji mogući način linčovani na tom "Kuriru", a koji su preko noći sve to zaboravili i oprostili, samo zato što su trenutno na istoj strani protv jedne njihove fiksacije koja se ogleda u Aleksandru Vučiću.

- Laž je da "Kurir" podeno tužbu, javno ih pozivam da to dokažu. Voleo bih da podnesu tužbu, jer ćemo tako sudskim putem moći da tražimo dokumentaciju koja nam sada nije dostupna - rekao je Matić.

On je ocenio da je lažna najava tužbe još jedan pokušaj zamene teza.

- Oni navode da je Kajić saradnik šarićevog klana, to je isto kao da smo mi bili toliko neozbiljni da kažemo da je Rodić saradnik Islamske države. Sada mi treba da dokazujemo da nismo saradnici Darka Šarića da bi Rodić odgovorio zašto duguje 3,5 miliona evra poreza - istakao je Matić.

#Istraživanje

#Kurir

#Mediji

'