AKTUELNO

Novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens napisao je u svom članku da je Vučić otpočinjanjem dijaloga o Kosovu preskočio mračnu senku srpske istorije.

Inicijativom za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji srpski predsednik Aleksandar Vučić je preskočio "mračnu senku istorije", ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), koji srpskog predsednika predstavlja kao kao jedinog političara u Beogradu koji nema strah od birača.

- U Srbiji ove godine nema letnje rupe - piše nemački list i objašnjava da je povod za to dao predsednik Vučić, kada je, sredinom jula, objavio esej o Kosovu, od kada se ne prestaju rasprave na tu temu.

- To što Vučić piše je za srpske pojmove isto kao kada bi turski predsednik Erdogan napisao da su 1915. Osmanlije izvršile genocid nad Jermenima. Vučić je tako preskočio mračnu senku srpske istorije, na čijem nastajanju je nekada vredno radio - navodi FAZ.

Od svojih sunarodnika je, navodi autor teksta, Mihael Martnes, zatražio da uvide da je "Kosovo, koje se 2008. uz američku i zapadnoevropsku podršku, proglasilo nezavisnim - izgubljeno."

- Mnogi Srbi odavno tako misle, pri čemu imaju druge brige: važna su im radna mesta, dobre škole za njihovu decu ili stambeni prostor koji mogu da plate, a ne mit o večno srpskom Kosovu - piše FAZ, a prenosi Radio Dojče vele.

- No, vodeći srpski političari, iz straha od male, ali uticajne manjine nacionalističkih intelektualaca, pravoslavnih vladika i drugih demagoga, do sada se nisu usuđivali da nazovu stvari pravim imenom - ističe list i objašnjenje nalazi u tome da, za razliku od Vučića, strahuju od reakcije birača.

- Ako u Beogradu postoji političar koji će prestati da cepti od straha pred biračima, onda je to Vučić - navodi Frankfurter algemajne cajtung i dodaje da lider SNS, od kada je na predsedničkim izborima osvojio apsolutnu većinu, u Beogradu ima veću moć od bilo kog političara posle autokrate Slobodana Miloševića u devedesetim godinama.

Kad je reč o njegovom tekstu o Kosovu, list navodi da su srpske novine pune priloga koji su za Vučićevu inicijativu ili protiv nje i konstatuje :

- Predsednik je uspeo da postigne to što je i hteo: da se pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu, u kome više neće biti tabua, pre svega među akademicima i intelektualcima. Njihov nacionalistički ogranak, doduše, očajnički uzurpira za sebe raspolaganje ovom debatom, ali je u sve većim teškoćama - piše FAZ.

Posle prikaza tipičnih reakcija na Vučićevu inicijativu i odgovarajuae argumentacije, analiza se završava rečima: "Isti taj Vučić je pre nekoliko dana ponovio da će Beograd učiniti sve da spreči prijem Kosova u UNESCO. Za sada su Vučićeve ciljane provokacije pre svega samo reči. Ali, ipak - reči kakve se iz Beograda dosad nisu čule".

Frankfuretr algemajne cajtung je, inače, u pojedinim delovima Vučićevog teksta o Kosovu, kao na primer u delu u kojem citira nekadašnjeg izraelskog predsednika Šimona Peresa, "prepoznao" "rukopis" nekih njegovih savetnika iz Izraela, sa kojima, kako navode, godinama sarađuje. To su, navodi se, ljudi "kao što je Aron Šaviv, šef firme Strategy and Campaigns, koja je, prema njegovim sopstvenim rečima, specijalizovana za pobede u izbornim kampanjama", ili marketinški strateg Saf Ejsin.

#Aleksandar Vučić

#Mediji

#Nemačka

'