AKTUELNO

Ministar MUP istakao je da će srpska policija uhapsiti svakoga ko prekrši zakon i protiv koga postoje dokazi.

Na aerodromu "Nikola Tesla" pre dva dana održana je taktičko-pokazna vežba oslobađanja talaca iz aviona i autobusa koju su izveli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je za televiziju Pink da je vežba specijalnih jednica pokazala spremnost u svakoj situaciji.

- Sposobni su da dođu, odstrane problem i zaštite građane - rekao je Stefanović, dodajući da oni neprekidno prikupljaju informacije sa terena i targetiraju potencijalne pretnje.

Još pre mnogo vremena su BIA, vojska i tužilaštvo formirali zajedničke timove, te pored onoga što se radi u našoj zemlji, sarađuje se i sa zemljama u regionu.

Foto: TV Pink

- Formiran je sistem kojim se prenose informacije o određenim licima - objasnio je ministar.

Kada je reč o propustima obaveštajnih službi u Evropi, usled čega je došlo do terorističkih napada, on je istakao da je bitno da propusta ne bude, ali ako ih i bude, da se sankcionišu oni koji su te propuste dozvolili.

- Nekada i bezbednosni aparat dopusti da se određeno lice slobodno kreće, kako bi se došlo do ostalih lica koja su umešana u određene radnje. Mi smo uvek u kontaktu sa službama u regionu, sa nekima razmenimo na hiljade informacija godišnje, što govori samo za sebe - rekao je Stefanović.

Sve manje migranata na teritoriji Srbije i Evrope

Kada je reč o migrantskoj krizi, on je istakao da je u ovom periodu najmanji priliv migranata, te da ih je inače dosta manje.

- Iako postoje žice, prepreke, oni će nalaziti način da ih zaobiđu. Zato žice i nisu rešenje. Rešenje treba da primene sve države Evrope. U Srbiji se trenutno nalazi oko 5.000 migranata i za sve ima mesta u prihvatnim centrima - rekao je ministar.

Pročitajte još: Ministar Vulin prvi put posetio Generalštab Vojske Srbije

Nova oprema za SAJ

Specijalna antiteroristička jedinica uskoro će dobiti novu opremu, najavio je Stefanović, a ovom opremom, koja uključuje i nova vozila, SAJ se oprema za urbane uslove. Pre svega će u upotrebi biti "Miloš" koji je ovim uslovima prilagođen.

- Moći ćemo da se suprotstavimo svakom vidu terorizma, jedinice su već spremne - rekao je Stefanović.

Naučiti decu bezbednosti

Od 1. septembra u školama će se držati predavanja o bezbednosti, a ministar je rekao da je bilo neophodno uvesti ga, jer je nivo znanja iz osnova bezbednosti različit kod dece.

Foto: TV Pink

- Bezbednost u saobraćaju, problemi sa nasiljem, alkoholom, drogom, ponašanje u slučaju poplava, požara, zemljotresa - sve ovo će obuhvatati ovaj projekat. Počinjemo u 4. razredu, kada su mališani dovoljno veliki da shvate osnove, a zatim u 6. razredu kada su gotovo zreli. Predavaće im policijski službenici. Nekada roditelji nemaju mnogo vremena da deci sve objasne, a tome i služe državne institucije - rekao je ministar.

U poslednje tri godine nijedno dete nije stradalo u blizini škole, istakao je ministar, a ova predavanja biće preventivna.

Uhapsićemo svakoga ko prekrši zakon

Kada je reč o hapšenju Dejana Anđusa, koji je osumnjičen za iznudu novca, Stefanović je istakao da su dokazi protiv njega prikupljani neko vreme, te da se hapšenju pristupa onda kada se sakupi dovoljno dokaza.

Pročtajte još: ANĐUS: Život dajem, pare ne dajem (VIDEO)

On je mesecima pritiskao žrtvu, tražio, pokušavao da iznudi. Koji je to novinarski posao plaćen 30.000 evra za mesec ili dva? Anđus pominje da je partner u firmi. Kako je to postao? To se srpskim jezikom zove reket – satanizacija preko medija, pretnje, iznuda, to je reket. Taktika je uvek ista kada se protiv nekoga vodi postupak – izađi u javnost i udri po Aleksandru Vučiću. Anđus nije priveden zato što je protiv Vučića, nego zbog reketiranja. Novčanice smo obeležili sa tužilaštvom, kako bismo utvrdili da je to taj novac – objasnio je Stefanović.

On je dodao da se reket ne prekida i kada čovek jednom postane žrtva reketa, teško se izlazi iz tog kruga.

#Aleksandar Vučić

#Dejan Anđus

#Nebojša Stefanović

'