AKTUELNO

On je istakao da će pripadnici MUP-a i u 2017. nastaviti sa efikasnim akcijama.

Rekord u zapleni narkotika, veći broj razbijenih kriminalnih grupa, presecanje lanaca krijumčarenja ljudi i oružja, rešavanje prevara u privredi i korupcionaških dela najveći su uspesi policije u godini za nama, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je istakao da je Srbija stabilna i bezbedna zemlja.

Stefanović je, sumirajući prethodnu godinu, rekao da je smanjena opšta stopa kriminaliteta, ali da je još mnogo posla pred policijom. On je najavio povećanje plata za zaposlene u MUP krajem godine, ukoliko se nastavi ekonomski napredak zemlje.

Govoreći o uspesima policije, ministar je rekao da su Uprava krimininalističke policije i policijske uprave ove godine napravile jednu vrstu rekorda, zaplenivši više od tri tone droge.

Prošla godina bila je veoma uspešna i kad je reč o postupanju policije u razbijanju organizovanih kriminalnih grupa, rekao je Stefanović, ističući da u Srbiji sada nema kriminalnih grupa koje mogu da izazovu veću bezbednosnu krizu i da ugroze zemlju, što je bio slučaj prethodnih godina.

Navodeći da je 2016. rasvetljeno oko 85 odsto ubistava, Stefanović je naveo da taj rezultat, iako poboljšan, nije dovoljno dobar, a da će biti samo ako se svako ubistvo i teško krivično delo rasvetli.

Stefanović je rekao da se tokom prošle godine policija borila i protiv korupcije u svojim redovima, ističući da nijedan policijac ne moze da pomisli da prekrši zakon, te da je na taj način vraćeno poverenje građana u policiju.

Stefanović je istakao i da tokom prošle godine nijedno dete nije stradalo u blizini škole, za šta su zaslužni odgovorni vozači, ali i preventivne mere policije i predavanja o bezbednosti u saobraćaju u školama.

Govoreći o prioritetima u ovoj godini, Stefanović navodi da će se nastaviti modernizacija policije, obnoviti patrolna vozila, uniforme, zaštitna oprema za specijalne jedinice policije.

U 2016. godini dosta se radilo i na modernizaciji u MUP-u, kaže ministar, navodeći da su obezbeđena transportna vozila, savremenija oprema i tehnika, oklopni transporteri, patrolna vozila, kao i da su nabavljene dodatne unifrome i zaštitna oprema.

Kaže da će biti ojačana i kriminalistička policija, kako bi bila u korak sa kriminalnim grupama koje se tehnološki opremaju, nabavkom nove informatičke tehnike, kamera, softvera za prepoznavanje lica.

Kao važan zadatak pred policijom u sledećoj godini navodi dalje ispunjavanje uslova iz Poglavlja 24, pomoću kojih je povećana bezbednost granica, upravljanje granicama, integrisano upravljanje carinom, efikasnija saradnja sa službama bezbednosti.

Stefanović je naveo i da policija radi na dodatnom učvršćivanju poverenja građana, što se postiže i kroz aktivnosti policije u zajednici, razgovor sa građanima, jačanje saveta za bezbednost lokalnih samouprava i njihovu bolju koordinaciju sa policijskim stanicama.

I. P.

#Droga

#Krijumčarenje

#MUP Republike Srbije

#Nebojša Stefanović

#Policija

'