AKTUELNO

U toku je objedinjena načelna rasprava o više tačaka dnevnog reda, a jedna od njih je i izbor tužioca za ratne zločine.

Skupština Srbije nastavila je danas objedinjenu načelnu raspravu o više tačaka dnevnog reda medju kojima su i lista kandidata za izbor tužioca za ratne zločine i izmene i dopune Zakona o sudijama.

Za tužioca za ratne zločine Vlada Srbije je predložila zamenicu tužioca za ratne zločine Snežanu Stanojković i aktuelnog rukovodioca Tužilaštva za ratne zločine Milana Petrovića. Skupština treba da od njih dvoje izabere tužioca za ratne zločine.

Poslanici razmatraju i predložene izmene Zakona o sudijama, kojima je omogućeno da se predsednik suda ponovo bira na tu funkciju u istom sudu, a predviđeno je i smanjenje mandata na četiri godine, umesto dosadašnjih pet godina.

Opozicioni poslanici ocenili su juče tokom rasprave da bi predložene izmene zakona omogućile politički pritisak na sudove, a kada je reč o tužiocu za ratne zločine negodovali su zbog toga što osim biografije kandidata za tu funkciju nisu dostavljeni i njihovi planovi rada.

Na dnevnom redu, između ostalog, je i sporazum Srbije i Međunarodne banke o zajmu (Prvi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) za obnovu i razvoj, i potvrđivanje finansijskog ugovora sa Evropskom investicionom bankom o unapređenju objekata pravosudnih organa.

#Skupština Srbije

'