AKTUELNO

Izborom Snežane Stanojković za novog tužioca za ratne zločine, kao i potvrđivanjem dva sporazuma o zajmu, Skupština Srbije je završila sednicu glasanjem o 44 tačke dnevnog reda.

Za izbor Snežana Stanojković za tužioca za ratne zločine glasalo je 153 poslanika, protiv je bilo dvoje poslanika, 14 nije glasalo, od ukupno 169 pristunih poslanika u sali.

Skupština je danas izabrala i sudije koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju, predsednike nekoliko sudova u Srbiji, kao i tužioce i zamenike tužilaca u više tužilaštava u Srbiji, a više predloga nije usvojila.

Tako Marina Živković nije izabrana za predsednicu Višeg suda u Pirotu i Natalija Bobot nije izabrana za predsednicu Prvog osnovnog suda u Beogradu, a o tim predlozima glasalo se posebno budući da je njihove kandidature osporilo troje poslanika SNS.

Umesto bivšeg poslanika DS Bojana Pajtića, koji je nedavno podneo ostavku, poslanica DS Aleksandra Jerkov izabrana je za novog člana stalne delegacije u Interparlamentarnoj uniji.

Skupština je odlučila i da, umesto Pajtića, zamenik člana delegacije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana bude poslanik DS Balša Božović.

Parlament je potvrdio Sporazum o 182,6 miliona evra zajma od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao podrška budžetu, kao i Finansijski ugovor o 26 miliona evra zajma od Evropske investicione banke za unapređenje objekata pravosudnih organa.

#Ratni zločin

#Skupština Srbije

#Tužilaštvo

'