AKTUELNO

Skupština Srbije utvrdila je danas, posle četiri sata, dnevni red nove sednice na kojem je i izbor tužioca za ratne zločine. Nakon utvrđivanja dnevnog reda, predsednica parlamenta Maja Gojković odredila je jednočasovnu pauzu.

Poslanici će voditi objedinjenu raspravu o 43 tačke dnevnog reda, a zbog odluke da se objedini rasprava negodovali su pojedini poslanici opozicije iz DJB i SDS.

Parlament prethodno nije prihvatio da se u dnevni red uvrsti predlog za smenu predsednice Skupštine Maje Gojković.

Za stavljanje te inicijative na dnevni red, na predlog šefa poslaničke grupe D JB Saše Radulovića, glasala su 32 poslanika, protiv je bilo četvoro, a uzdržanih nije bilo.

Za inicijativu da se u dnevni red nove sednice uvrsti razrešenje Gojkovićeve, na predlog šefa poslaničke grupe DS Gorana Ćirića, glasalo je 28 poslanika, četvoro je bilo uzdržano, a nije bilo uzdržanih.

Foto: Tanjug

Tokom utvrđivanja dnevnog reda odbijeno je više predloga opozicije za njegovu dopunu, pa tako i predlog Dveri o anketnom odboru za utvrđivanje činjenica o izborima, a Gojković je zahvalila što joj je šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao da je “poludela”.

- To zaista puno govori o vama. Ja vam se zahvaljujem i drago mi je što niste postati predsednik države - poručila je Obradoviću. Poslanici će na novoj sednici razmotriti izmene i dopune Zakona o sudijama, koji je podneo šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Na dnevnom redu biće i potvrđivanje Sporazuma o zajmu (Prvi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i potvrđivanje Finansijskog ugovora "Unapređenje objekata pravosudnih organa B" između Srbije i Evropske investicione banke.

Biće razmotreni i predlozi odluka o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta, predsednika Privrednog apelacionog suda, javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Nišu, javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Na dnevnom redu je i Predlog kandidata za člana Visokog saveta sudstva, koji su podneli dekani pravnih fakulteta u Srbiji, na zajedničkoj sednici, kao i Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Biće razmotrena i lista kandidata za izbor tužioca za ratne zločine, a Vlada Srbije predložila je 20. aprila parlamentu dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković. Na tu funkciju biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

Foto: Tanjug

Skupština će na novoj sednici razmotriti i liste kandidata za izbor javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu i Požarevcu, koje je podnela Vlada.

Razmatraće se i predlozi odluka o izboru javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pirotu, koje je podnela Vlada, kao i lista kandidata za izbor javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, Mladenovcu i Vrbasu, Staroj Pazovi, Velikoj Plani, Prijepolju, Novom Pazaru.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, Vranju, Aleksincu, Petrovcu na Mlavi, Despotovcu, Šapcu, Pirotu, Negotinu, Kuršumliji, Rumi, Somboru, Brusu, Boru, Prokuplju, Loznici, Pančevu, Valjevu i Mionici, koje je podnela vlada, i Predlog odluke o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Biće razmotren i Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 82. stav 1. tačka 2. Zakona o državnom premeru i katastru, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine, kao i izmene Odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, koji je podnela Poslanička grupa Srpska radikalna stranka.

#Maja Gojković

#Skupština Srbije

'