AKTUELNO

Tema emisije su predstojeći predsednički izbori u Srbiji.

Gosti večerašnje TV Debate su Dragan Marković Palma predsednik JS, Nebojša Krstić markentiški stručnjak, Vladimir Vuletić sociolog, Dejan Vuk Stanković analitičar. Autor i voditelj emisije je novinar TV Pink Predrag Sarapa.

Ključna vest ovih dana u Srbiji su predsednički izbori, a kampanje se polako zahuktavaju. Izbori nisu raspisani, ali  kandidati jesu  - naročito na društvenim mrežama.

Foto: Printscreen

Dragan Marković Palma kaže da je aktivan na Tviteru, i kako kaže rado koristi ovu društvenu mrežu.

- Neki koriste to za kampanju i promociju. Ja pratim šta se tamo piše, ali ne pišem i to mi je dovoljno – kaže on i dodaje da JS podržava Aleksandra Vučića lidera SNS-a.

- On je jedini koji sa jedne funkcije prelazi na nižu. Ukoliko bi neko drugi pobedio, Srbija bi se vratila nazad 10 godina i zato mi njega podržavamo – objašnjava Palma vučićevu kandidaturu.

On je komentarisao ostale predsedničke kandidate.

- Ne znam odakle njima novac za kampanje. Janković je obmanjivao građane Srbije. Vuk Jeremić je dugo živeo van Srbije, a da bi bio predsednik Srbije morate tu da živite da znate šta je ovde potrebno. Tomislav Niklić, koji se zvanično nije kandidovao, najavio da planira da ide da ratuje na Kosovu – objašnjava Palma kako vidi suparnike Aleksandra Vučića, posebno osvrćući se na Nikolića za kojeg kaže da je njegova politka “ratno huškačka”.

Foto: Printscreen Youtube

Dejan Vuk Stanković smatra da Aleksandar Vučić nudi neku vrstu kontinuiteta, politku reformi, dobrosusedskih odnosa, a kako kaže, nudi i nastavak evropskih integracija.

- Slažeme se Markovićem, što se tiče Saše Jankovića, on je svoje izveštaje koristio kao ličnu kampanju, a što se tiče Vuka Jeremića nema neka konkretna izjašnjavanja unutrašnje i spolje politike – smatra on.

Vuletić: Očekujem racionalno ponašanje Tomislava Nikolića!

Vladimir Vuletić kaže da su neka istraživanja pokazala da će Aleksandar Vučić gotovo sigurno da pobedi, dok bi sa kandidaturom Tomislava Niklića pobeda bila možda manje izvesna.

- Moguće da je Nikolić emotivno reagovao jer ga njegovi saradnici ne podržavaju u potpunosti. Ako pokušavate da uđete u trku, a slabiji ste kandidat, govori upravo o tome da je reč o tome da je kandidatura zapravo njegova emotivna reakcija – objašnjava Vuletić, dodajući da očekuje racionalno ponašanje aktuelnog predsednika.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić smatra da je “politčko samoubistvo glasati za nekoga ko nema šanse da pobedi”.

Foto: Printscreen

- Ko nije spreman da prima i zadaje udarece, neka ide na balet. Onaj ko nije spraman da u datom trenutku prepozna realnost, on može da se ljuti ali to u suštini nije dobro ni za partiju a ni za tog pojedinca – objašnjava on.

Krstić smatra da Tomislav Nikolić predstavlja sliku domaćina koji peče rakiju, dok je svu kapanju i politiku vodio Vučić.

- Lično sam skeptičan da će se on pojaviti na izborima i da kaže da su to spekulacije – objašnjava on.

Palma takođe dodaje da je interes Srbije najvažniji, ističući da “svi ostali kandidati zastupaju lične interese”.

- Vučić je ostvario lične kontakte i to svima može da znači – zapaža on, ponavljajući činjenicu da je Aleksandar Vučić spreman da sa funkcije premijera "spadne" na funkciju predsednika.

Palma: Nikada neće biti gej parade u Jagodini!

On smatra da ljudska prava i manjine u Srbij su trenutno najveća, ali on se zalaže da drugačiju politiku. - Mene zanima domaćinska politika. Vučić mora da ima rauzumevanja, ali ja ne moram – smatra on, dodajući da u Jagodini takvih šetnji neće biti, i ako je on zaposlio jednu LGBT osobu.

Vuk Stanković: Vučić je svojim radom zasluži predsedničku funkciju!

U medijima su bile spekulacije da je Tomislav Nikolić od Vučića tražio razne funkcije, između ostalog i premijersko mesto. Dejan Vuk Stanković smatra da Vučić to nikako ne bi smeo da dozvoli.

- On je sam dosta postigao i zaslužio ono što danas ima, pre svega on je politički lider. On je funkciju premijera i predsednika zaradio – smatra on, dodajući da koalicioni partneri takođe to odbili.

Foto: Printscreen

Vuk Stanković takođe isitče da sva istraživanja pokazuju da je Vučić lider, dodajući da uprkos tome kruže priče o raskolu u SNS-u.

- Nikolić svojim postupcima prelazi na stranu politički protivnik SNS-a.

VUK STANOKVIĆ: Mediji planiraju da koriste Nikolića protiv Vučića!

Krstić smatra da je lajt motiv svake opozicije medijska sloboda i cenzura, dodajući da su tabloidi ti koji stvarju atmosferu lošeg utiska o vlasti.

- Medijska sloboda je idealna da se njom manipuliše – smatra on.

Vuletić je doda da je soboda novnarstvo suštnisko, ali ne centralno pitanje.

“Intelektualna elita glasa za SNS”

Dejan Vuk Stanković kaže da su njegova istraživanja pokazala da SNS ima više glasača u visoko-obrazovanoj strukturu nego dve elitističke stranke, uključujući da je jedna od njih Dosta je bilo.

- Važna tema su ekonomija i politika, a ne ko šta objavljuje – smatra on. Dejan Vuk Stanković smatra da se u određenim medijima priča o aktuelnom premijeru u negativnom kontestu.

- To su medji i to su političari koji će Nikolića da koriste kao nekog ko je bio bliski saradnik Vučića. Tražiće od njega da iznose prljav veš. Velimir Ilić je dobio naslovnu stranu jednog nedeljnika sa flašom kako bi se pokazalo da je on raskalašan. Isti model čeka i Nikolića, ako odluči da se kandiduje – smatra on i dodaje da je cilj takvih medija da uz negativnu kampanju omoguće drugi krug svom kandidatu koji će “stati na crtu” Vučiću.

- Ako se Nikolić kandiduje, ideja je da mu se da prostor u medijima. Tu nije on bitan, već onaj protiv koga svi idu – dodaje, ističući da je reč o tome šta će biti korišćeno u kampanji.

“Nakon izbora očekuje se ozbilja rekonstrukcija opozicije”

Vuletić kaže da se kandidat Janković obraća NVO i belim lisitćima, a DS podržavajući takvog kandidta stavlja sebe u kontekst jedne šire grupe. Ono što će se sigurno desiti posle izbora je ozbiljna rekonstrukcija opozicije. Kostić smata da je trenuta opozicija “poprilično slaba”. - Lideri opozicije su jako nekompetentni – smatra on.

Vuletić: Gotovo je nemoguće jedinstvo opozicije

Vuletić je komentarisao spekulacije o konsolidaciji opozicije, međutim on smatra da će oni teško to uspeti da ureda. On takođe smatra da to jeste bitno za opozicionu scenu u Srbiji.

- Na prošlim izborima imali ste pet stranaka sa po pet odsto. Vreme je da se opoziciona scena konsoliduje. Pojavljuju se nove ličnosti, nisu se isprobali i u tom smislu će to biti interesantno – smatra Vuletić, ističući da je u opoziciji takođe jedna “tiha bitka” gde svaki kandidat pokušava da se dokaže kao onaj pravi.

Krstić je podsetio na raskol DS-a, dodajući da je sada sve izvesno.

Krstić: Izbore ne treba shvatati olako!

Izbori su vrlo teška stavar i vrlo su neizvesni, smatra Krstić doajući da u kampanji nema junačenja i potrebno je ići kao da izvesno da se izbori gube.

- Kroz izbore se ne prolazi kao kroz puter – smatra on, dodajući na primer Jankovića koji kaže “da su nestali osmesi sa lica i da će on da ih vrati”.

- Takve stvari se ne pričaju, teme o kojima treba da se priča su ekonomija i politika – dodaje Krstić.

Palma: Srbiji je potreban predsednik kao što je Vučić!

Dragan Marković Palma istakao je da je Srbij potreban neko “ko će da radi zajedno sa narodom”.

- Jedino Aleksandar Vučić ima konkretan progam i zna šta hoće. Opozicija se bavi samo napadima – dodaje on.

#Debata

#Dragan Marković Palma

#Televizija Pink

'