AKTUELNO

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik lista "Politika", za NOVO JUTRO televizije Pink, rekao je da je poseta predsednika Vučića Turskoj definitivno veoma važna poseta, koja pokazuje da se Turska vraća na Balkan, ali na jedan drugačiji način, ne zapaljivom retorikom, što je bilo ranije, već konkretnim koracima.

- U trenutku kada su se pogoršali odnosi između Ankare i Vašingtona mislim da je došlo do nekih novih tonova. Mislim da sada možemo očekivati određenu dozu uravnoteženijeg nastupa Turske na ovim prostorima, u ranijim slučajevima je bilo puno priče, ali koliko je bilo dima nije bilo toliko vatre – rekao je prof. dr Srđa Trifković, politički analitičar.

- Činjenica je da nekoliko poslednjih poseta Turskoj predsednika Srbije protiču u znaku ekonomije. Mi se uvek trudimo da te činjenice koje karakterišu odnose Srbije sa nekim zemljama stavimo u prvi plan. Zato što se politika menja. Interesi preovlađuju. To se događa i sa Turskom – rekao je Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Politika“.

Kako kaže, Turska je od države koja je bila prilično neprijateljski raspoložena prema Srbiji, danas postala zemlja koja je značajan partner Srbiji, što pokazuje ekonomska saradnja.

- U celoj toj priči najviše mi se dopada detalj da Turska pomaže male gradove, male sredine u Srbiji. Definitivno je reč o veoma važnoj poseti, koja pokazuje da se Turska vraća na Balkan, ali na jedan drugačiji način, ne zapaljivom retorikom, što je bilo ranije, već konkretnim koracima – rekao je Rakić.

- Kada se govori o Turskoj i Srbiji, kao i o Vučiću i Erdoganu, treba podsetiti na jedan momenat, a to je da je predsednik Vučić u prvom satu podržao Erdogana kada je imao velike probleme u Turskoj, kada je bio puč, i on to sigurno nije zaboravio – rekao je Luka Mičeta, novinar i pisac.

Foto: Printscreen

Kako kaže Trifković, ono što je paradoksalno je to da je Srbiji u interesu da Erdogan preovlada nad takozvanim sekularnim prozapadnim Turcima, naslednicima kemalizma.

- Bolje je čak i sa neoosmanlijom i islamistom Erdoganom da imamo odnose koji se zasnivaju na reafirmaciji Turske kao autonomnog aktera i reagionalne sile koja više nije totalno u funkciji diktata sa druge strane Atlantika – rekao je Trifković.

Foto: Printscreen

- Što se tiče posete Rusiji, zanimljiva je vest da je Miler, šef Gasproma najavio da se možda razgovara i o Severnom toku 3. Amerika steže sankcije Rusiji, evropljani se na neki način odupiru. Male zemlje su žrtve tog obračuna. Imam utisak da će Evropa sve više da dolazi u sukob sa Amerikom. Rat samo što nije i zvanično objavljen. Ima pokušaja da se on na neki način zaustavi. Pregovori sa Kinom su počeli, idu dobro, Amerika je već dobila packu – rekao je Rakić.

Trifunović je rekao da Iran više neće morati da se suzdržava od daljeg nastavka svog programa, kao i da je njima savršeno jasno da su i Gadafi i Sadam završili kako su završili zato što nisu imali oružje za masovna uništavanja.

#Novo jutro

#Srbija

#Turska

#Žarko rakić

'