AKTUELNO

Srbija je stajala sama protiv svih, i sam izbor prisutnih na Samitu trebalo je da bude još jedan vid pritiska na našu zemlju da prizna nezavisnost Kosova. Ističu prisustvo Denisa Zvizdića kao "neverovatno" i "licemerno", budući da se zalaže za državnost južne srpske pokrajine, a insistira da Srbija podrži suverenitet BiH.

Prošle nedelje u Berlinu je održan Samit o Zapadnom Balkanu, u organizaciji lidera Nemačke i Francuske. Nazivali su ga "sastankom bez rukavica", sastankom nakon kojeg će svako od učesnika znati na čemu je. Ipak, kako ocenjuju brojni stručnjaci, ovaj Samit samo je bio prilika za još jedan pritisak na Srbiju, a ovo je bilo jasno čak i po zvanicama koje su mu prisustvovale.

Svi prisutni bili su za nezavisnost Kosova, tako da je Srbija po ovom pitanju stajala sama i usamljena.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o Samitu na kojem je Srbiju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić, dr Jelena Vukoičić, politikolog, ocenjuje da Samit nije doneo ništa novo, a ništa se posebno od istog nije ni očekivalo.

Očekivanja nam nisu izneverena, jer ništa nismo očekivali. Videli smo da se Srbija tu nalazila sama protiv svih, da smo s jedne strane imali lidere Nemačke i Francuske, sa druge neke lidere u regionu koji nam nikako nisu naklonjeni, a sa treće mi. Iz BiH su, recimo, baš doveli Zvizdića umesto, recimo, Dodika i svi su nekako bili protiv nas – kaže Vukoičić.

Dodaje da joj je neverovatno koliko bošnjački političari emocijonalno i kratkovido razmišljaju, koliko navijaju za nezavisno Kosovo, a istovremeno imaju jako mnogo problema unutar svoje države.

- Iracionalnan mi je njihov stav. Priznali bi Kosovo, udaraju na teritorijalni integritet druge države, a istovremeno od države koju udarate očekujete da je konstruktivna, da podržava vaš suverenitet, da ima što manje odnosa sa RS. Dakle, ovo je licemerno i destruktivno ponašanje, destruktivno za BiH – kaže politikolog.

Foto: TV Pink Printscreen

Dešavanja u Berlinu, kako dodaje, izborom onih koje su zapadne sile odabrale da prisustvuju Samitu, pokazuju da se na Srbiju sada vrši pritisak u koji se uključuje i Republika Srpska, kao potencijalna pretnja Beogradu.

- Žele da pokažu na koje sve frontove može da se prebaci pritisak, ako Beograd ne pokaže „kontruktivnost“ kada je reč o rešenju kosovskog problema. Ništa nije slučajno i sve je bila izrežirena predstava agresivno usmerena protiv Srbije – kaže Vukoičić za Pink.

Milan Dobromirović, urednik političke rubrike "Informera", ocenjuje da je zapadu Bosna i Hercegovina potrebna kako bi se preko nje ucenjivala Srbija.

- Zapadu je neophodna nakaradna Federacija kako bi mogao da nas ucenjuje, a pritisci traju konstantno. Setimo se da se ovih dana u Severnoj Makedoniji održava velika NATO vežba i to je jedan vid pritiska. Tu je i Berlin i Samit od kojeg niko ništa nije očekivao, ali su došli samo oni koji se zalažu za nezavisno Kosovo, pa čak i Makron i Merkelova. Nemaju rešenje za Kosovo i jedino što žele je da Beograd prizna nezavisnost – kaže Dobromirović. Podseća da se pljačke i razni drugi vidovi zastrašivanja našeg naroda na KiM i ne spominju.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da su prošle godine zabeležene dve do tri pljačke dnevno, a da se to predstavlja kao normalno.

- Ako je to normalno, onda ne znam šta je nenormalno. A zapad ćuti... - zaključuje Dobromirović za Pink.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Jelena Vukoičić

#Milan Dobromirović

#Novo jutro

'