AKTUELNO

Bilo je potrebno nedelju dana da se privreda oporavi nakon NATO bombardovanja, međutim, tek danas se popravalja ono što je DOS uradio, rekao je Mrkonjić u Novom jutru.

Poternica za Mirjanom Marković biće ukinuta ukoliko Viši sud u ponovljenom postupku oslobodi Miloševićevu udovicu od optužbi da je uticala na vladinu komisiju da nezakonito dodeli državni stan dadilji njenog unuka. Postupak u Višem sudu bi mogao da bude i prilično kratak, jer je Apelacioni sud naložio da se suđenje ponovi.

Potrebno je još da Apelacija potvrdi presudu, a to bi značilo da bi Markovićeva, ukoliko bude oslobođena, hipotetički mogla da kao slobodna građanka dođe u Srbiju već na jesen. Izvesno je i da se slučaj proglasi zastarelim.

Milutin Mrkonjić počasni član SPS-a kaže da država mora da ima određeni odnos prema nekadašnjim državnicima i kako ističe, mora da stvori uslove da se porodica Milošević vrati u zemlju.

Foto: TvPink Printscreen

- Tužiti ženu i 16 godina voditi spor zbog svega je besmisleno. Bilo je toliko težih optužbi u odnosu na to. Dražva mora da ima odnos prema toj porodici. Neka odgovara svako ko je odgovoran, ali takođe Mira i deca mora da mogu da dođu na Slobodanov grob – smatra Mrkonjić.

Nenad Čanak lider LSV kaže da nema "konkretan odnos prema porodici Milošević, osim onoga što zna iz medija i svedočenja".

Foto: TvPink Printscreen

- To i dalje ne znači ništa, ako tužilaštvo nije pokrenulo istragu i nema dokaza za tako nešto. Sećam se kada je dolazilo do smene vlasti, otkrivneno je 630 kg heroina u sefovima Komercijalne banke, čiji vlasnik je bila državna bezbednost. Niko nikada nije dao odgovor otkud to tu – kaže Čanak, uz komentar da niko nakon toga nije odgovarao za to.

- Narodno predanje i je i to da je Mira Marković određivala ko će da se likvidira, a ko ne. Mene interesuje šta se zapravo desilo, a ne da sve bude na nivou spekulacija – objašnjava Čanak.

Mrkonjić je izmeđuostalog naglasio da se ne treba zaboraviti i činjnica da je Srbija za vreme vlasti Sobodana Miloševića i SPS-aprolazila kroz najteži period sankcija.

- Sačuvana je cela naša privrede, sedam dana nakon bombardovanja vraćena je u život cela naša privreda. Jedna jedina fabrika nije prodata, preživela je cela zemlja. Bombardovanje je mnogo unazadilo zemlju – rekao je Mrkonjić pitajući se gde su u trenutku bombarodvanja Jugoslavije bili tadašnji lideri opozicije.

- Milošević nije sišao sa vlasti zahvaljujući izborima, već je to posledica revolucionarnog ili nerevolucionarnog ponašanja. Nakon paljenja skupštine, razbijanja televizije, prebijanja ljudi dolazi divlji kapitalizam koji upropaščuje sve što je postojalo u zemlji. Evo danas to imamo prilike da vidimo šta je sve unišetnao kada se otvaraju nove farbike – smatra Mrkonjić, naglašavajući da ne treba zaboraviti koliko je teško bilo voditi državu devedesetih.

Po rečima Mrknjića, Dejtonski sporazum je nešto što je zapravo obeležilo Miloševića - Dejtonski sporazum je velika tekovina, zbog toga je i Milošević zaslužio spomenik u Beogradu. On je bio državnik – naglasio je Mrkonjić, naglašavjući je važno „izdići se iz tih vremena i nastaviti dalje“. Kako je takođe rekao, Milošević je imao cilj da sačuva državu kompletnu, nerasparčanu.

- Milošević nije želeo da da komad svoje zemlje. Pričao mi je često „Mrko, ne dam parče svoje zemlje“, a napadali su ga stalno. Do Dejtona bio je faktor stabinosti ove zemlje. DOS je upropastio celu srpsku privredu, a tek danas se pokušava da se sve vrati na svoje noge – smatra Mrkonjić, koji takođe pravi paralelu između 5. oktobra i današnjih protesta, jer kako kaže, današnji su uzeli „obrazac ponašanja“ od prošlih.

Kako kaže, današnji protesti dosta pronalaze inspiraciju u protestima 5. oktobra i žele da ponove istoriju.

- Nekada su vešala bila namenjena nekom drugom, razbijanje televizije i sve slučno su tekovine nekadašnjih revolucionara – smatra Mrkonjić, podsećajući da je Sloban Milošević bio prvi demokratski izabran predsednik.

Čanak kaže da je sigurna jedna stvar oko koje se slaže sa Mrkonjićem, a to je da je Milošević zaista bio faktor stabilnosti u regionu, ali kaže Čanak oko jedne stvari se ne salže.

- Slobodan Milošević je bio faktor mira i stabilnosti posle Dejtona, ne pre. A bio je faktor mira je potpisao mir u Bosni. Oni su tada potpisali sporazum kojim se okončava rat u BiH – kaže Čanak.

#Nenad Čanak

#Slobodan Milošević

'