AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sve što se danas dogodilo bilo veoma štetno za Srbiju i izrazio žaljenje zbog odluke Andreja Plenković da povuče posetu delegacije Hrvatskog sabora.

- Kao predsednik Srbije osuđujem i svaku vrstu nasilja i svaku pretnje, i gaženje i paljenje hrvatske zastave, bilo koje zastave bilo koje suverene zemlje. To su stvari koje su nedopustive – rekao je Vučić gostujući na Javnom servisu.

- Ovo je vrlo loša poruka koju mi kao narod šaljemo. Znate da nikada nećemo dozvoliti da niko sa strane ugrozi nekoga od naših gostuju, ali kako da reagujete kada su u pitanju narodni poslanici, to je vrlo teško – naveo je Vučić i dodao da ne ma odgovor na pitanje zašto smo to sebi dozvolili.

Naše je da to osudimo, i to tome se razlikujemo od Hrvatsa koji ništa od toga nismo osudili ne računajući osude Kolinde Grabar Kitarović, rekao je predsednik i podsetio da je nekoliko srpskih zastava spaljeno dan uoči njegovog odlaska u Zagreb.

- Vređali su me, nazivali me najgorim četnikom i to meni nije bio dovoljan razlog za napuštanje Zagreba jer sam smatrao da je važno da razgovaramo i zato strašno žalim zbog odluke Andreja Plenkovića da povuče posetu Jandrokovića Beogradu –dodao je Vučić.

Komentarišući to što je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj odbila da primi protestnu notu, on je pitao šta su to državni organi Srbije loše uradili. - Jesmo li loše primili Janrokovića, jel nije doživeo dobro gostroprimstvo? – zapitao je predsednik Srbije.

Od Mogerini očekujem reči ohrabrenja

Vučić je uoči najavljene posete šefice evropske diplomatije Federike Mogerini Beogradu rekao da od nje očekuje reči ohrabrenja.

Kako je precizirao, sa predstavnicima EU razgovara se pre svega o odnosu Beograda I Prištine, a da sve ostalo zauzima svega 10 odsto razgovora.

- Suštinski razgovaramo o odnosima Beograda i Prištine, koji predstavljaju najveću prepreku na našem evropskom putu, Poglavlje 35. To znamo mi i znaju u EU. Postavlja se bezbroj pitanja, koliko ko ima šta kome da kaže. Imaćemo i mi poruke u vezi formiranja ZSO. Pet godina nije formirana - rekao je on.

Vučić je ukazao da su Albanci imali rokove koje nisu ispoštovali, a danas sa oduševljenjem neki prihvataju što su navodno počeli da rade na tome.

Predsednik Srbije ne očekuje da će Zajednica biti formirana ni za tri meseca, koliko je preostalo Prištini da to učini, prema novom roku koji je dobila od Brisela, ali da ne prihvata licemeran stav da su svi podjenako krivi.

- Srbija nije ni za šta kriva - rekao je Vučić.

Ni za tri meseca neće biti ZSO

Osvrćući se na činjenicu da je sutra godišnjica od potpisivanja Briselskog sporazuma, pre pet godina, a da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala na hitan napredak sa ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, Vučić kaže: "Pustite primenu ranije postignutih sporazuma. Samo jedna stvar nije ostvarena - ZSO, to je prvih 6 tačaka, i tu je tačka 13. koja govori o tome da će se o problemima u telekomunikacijama i energetici razgovarati i diskutovati. Telekomunikacije su rešene, a za energetiku se kaže samo da će se diskutovati. Samo ZSO nije rešena, a uvek obe strane moraju da budu krive."

Međutim, kako kaže, ne prihvata taj licemerni pristup jer Srbija nije ni za šta kriva.

Upitan da prokomenatriše to što EK u Izveštaju o Kosovu hvali Prištinu zbog napretka po pitanju formiranja ZSO, predsednik Srbije kaže: "Čestitam im na tome.Vidim kako je formirana, dokle se stiglo sa statutom. I to je to licemerje o kojem vam govorim."

On takođe ističe da Srbi sa Kosova neće sami sutra ili prekosutra početi sa formiranjem ZSO, već će sačekati da prođe taj rok od 3 meseca koliko je odredila EU.

- Ali, kažem vam ni za tri meseca neće biti od toga. Znam Albance, znam im mentore. Na njihovom udaru sam zato što sam to sve prošao, što im znam namere i zato što te priče više ne prolaze - ističe Vučić.

On navodi da je Kosovo trebalo da upodobi sve propise i zakone da bi se formirala ZSO a da nisu upodobili nijedan: "Nula! Koga obamnjujete?", upitao je on i dodao da će Srbija govoriti istinu.

Pitanje reforme EU je njena unutrašnja stvar, mi radimo

Izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o prednosti reformi u Uniji u odnosu na njeno proširenje tumačim kao unutrašnju stvar Evropske unije, rekao je Vučić i istakao da su za Srbiju važne reforme koje ona sprovodi, a ne to da komentariše jednu ili drugu rečenicu evropskih zvaničnika.

Vučiće je upitan o izjavi francuskog predsednika, rekao da Makron ima svoju politiku, da je Francuska druga zemlja po značaju u EU, te da od Francuske očekuje podršku na evropskom putu Srbije.

- Uskoro ću razgovarati sa Makronom. Očekujem da stav bude podrška evropskom putu Srbije - kaže predsednik i dodaje da za Srbiju od kometarisanja izjava evropskih političara mnogo važnije koliko će otvoriti novih fabrika, mostova, pruga, puteva...

Suština je to što mi radimo u Srbiji, kaže Vučić, a od toga, dodaje, da li će neko u EU da kaže jednu ili drugu rečenicu i to da će Srbija za pet ili deset godina ući u EU važnije je da živimo bolje i zemlju menjamo. Istakao je da su za Srbiju ključna pitanja iz oblasti ekonomije, a ne komentarisanje svake izjave evropskih političar, te podvukao da je za nas važno da čuvamo mir i stabilnost.

- Kada smo poslednji put tri godine imali suficit u budžetu? Nikada do sada to govori da smo javne finansije rešili, nisu nam potrebni nikakvi veliki krediti, sada skupljamo novac i pre kraja godine ćemo otplatiti još 700 miliona dolara pre vremena - istakao je predsednik.

- Kada sam postao predsednik vlade javni dug je bio 77 odsto BDP, a sada je 57 odsto, biće manje od 52 odsto. Time ostavljamo deci bolje uslove za budućnost - rekao je Vučić.

Ako neće Srbiju u Nišu, ok je, ali preuzimaju odgovornost

Vučić kaže da će ići u Niš 25. aprila, kako je najavio zbog otvaranja novog pogona Leonija, ali i da će vrlo rado razgovarati s građanima koji protestuju zbo niškog aerodroma. Kaže da Srbija nikoga neće terati na silu da uzme novac i razvija se, te da građani moraju da preuzmu odgovornost za takve odluke. - Idem u Niš, naravno, da objasnim građanima, jer svi zajedno smo uradili mnogo za Niš - dobio je najlepši Klinički centar, to nije samo od novca Nislija, već svih građana Srbije, dobija autoput do Sofije, uskoro kreću radovi prema Merdaru i prisitni, dobio je sest novih fabrika, idem da otvorim Leoni, više od 2000 radnika tu radi- nabrajao je. Neko je, primetio je gostujući na javnom servisu, sve to počeo da gradi i zida kako nikad nije bilo i na sve je to, kaže, ponosan. - Idem na razgovor s Nislijama, nemam problem s tim i kako god da se dogovorimo, kao i u slučaju kosovskog pitanja, narod će imati poslednju reč, Moje je da predložim sta mislim da je najbolje, i to posle teske borbe, a ne posle spavanja do 1 i glupih pitanja Međunarodnom sudu pravde i ćutanja na jednostano proglašenje nezavinosti - porucio je. I, kako je rekao, i ako narod neće to sto ima da im kaže, nema problema... - Neko drugi će tada morati da snosi odgovornost. A to u Nišu je najtupaviji protest, tupaviji od onog koji su organizovali Janković i Jeremić, kad je trebalo navodno da postavim Jankovića za premijera, Ovde je pitanje da nešto sto je društvena svojina prelazi u drustvenu svojinu. Jer, izlecili smo Niš od dugova i vi sad hoćete onome ko ima para i želi sve najbolje tom aerodromu, vi kažete da vam to ne treba - naveo je Vučić, dodajući da se tu pominju neke fiks ideje o tome da se sve radi zbog nekih Rusa ili ko zna koga.A reč je, dodaje, o ulaganju u NIš, ali, kako kaže, ako to građani ne žele, Srbija će da ulaže tamo "gde nas ljudi hoće, gde hoće svoju Srbiju". - Vi nećete svoju Srbiju, hoćete neke iz tamo nekih ambasada da vam poomažu , uzmite to...nista nećemo na silu. Ali, isto tako narod onda mnora da preuzme odgovornost. Ja te glupe razloge ne razumem, ali ako nećete, ti koji tako odluče moraće da sutra polože račune sugrađanima - rekao je Vučić.Porucio je da nam je danas vise nego ikad potrebna ozbiljnost, a da s druge strane hrađani mogu da budu sigurni da će mir i bezbednost biti očuvani, i da će Srbija ići napred bez obzira koliko to budu želeli neki i na zapadu i na istoku. - Napredak ćemo braniti na svaki način - poručio je predsednik Srbije.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

'