AKTUELNO

Analitičar je istakao da je lako uočiti određenu matrica i kalup koji se ponavljaju.

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da relativizacija bezbednosnih izazova i kriminalizacija brata premijera Srbije Aleksandra Vučića podsećaju na medijsku pripremu ubistva premijera Zorana Đinđića.

On kaže da to čini određena "medijsko-politička garnitura", koja je u vezi sa podzemljem i koja u ovim okolnostima ne može da ima one povlastice koje je imala u prethodnom periodu.

- Premijer Vučić uradio je mnogo nakon dolaska na vlast i to ne može da se ospori. Zato može da se krene u napade - rekao je Vuk Stanković gostujući u Jutarnjem program televizije Pink.

Podseća da je Srbija u nedavnoj istoriji imala ubistvo premijera Zorana Ðinđića kome je prethodila relativizacija incidenata kod hale Limes i na Kopaoniku, te je napravljenja neka vrsta medijske pripreme ubistvu.

- Postoji kalup. Mediji se na naslovnoj strani bave Andrejom Vučićem gde se navode razne kontraverze, lažne firme, sumnjivi poslovi, te se pravi portret čoveka za koga ne bi bilo začuđujuće da mu se dese stvari koje se događaju ljudima koji se bave kontraverznim biznis poslovima – ističe Vuk Stanković.

On kaže da takva pisanja na javnost deluju uznemiravajuće, unosi se konfuzija, kako stvari treba da izgledaju, unapred se vezuju ruke državnim organima.

Društvo je, nastavlja, strašno polarizovano u medijima, dok u javnosti postoji podrška vlasti.

- Onoliko koliko je stvarna podrška protivnika vlasti na izborima mala, toliko je u medijima pojačan presing na vlast, toliko se otrovnih strela odapinje - kaže on i dodaje da građani veruju Vučiću, ali da pojedini mediji žele da podele javnost.

I. P.

'