AKTUELNO

Analitičar je istakao da saradnja u regionu i napredak regiona uopšte treba da budu svačiji prioriteti, čime bi se podstakle integracije.

Na samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu biće potpisan Ugovor o transportnoj zajednici, posle čega će sve zemlje u tom regionu imati jedinstveno tržište kada je reč o transportu.

Ovaj samit važan je za sve zemlje Zapadnog Balkana, budući da treba da podstakne integracije na regionalnom nivou, ali je isto tako važan i za evropski put Srbije.

Kako je izjavio analitičar Dejan Vuk Stanković, samit je važan jer organizacijom Evropska unija šalje poruku da integracije nisu uzaludan proces.

Foto: TV Pink

- Srbija je dosad otvorila gotovo deset poglavlja, a ove godine će otvoriti još neka. Imamo otvorena politička pitanja, pre svega kosovsko, a integracije i njihova brzina zavise od njihovih rešavanja - istakao je Stanković za Televiziju Pink.

Kako je objasnio, za Srbiju su važne reforme koje se tiču institucija koje neposredno komuniciraju sa građanima, društveni razvoj, povezivanje u regionu, bolja pozicija kada je reč o kreditnom rejtingu zemlje i stvaranje što boljeg ekonomskog ambijenta.

Pročitajte još: ANĐELKOVIĆ I MILETIĆ ZA TV PINK: Da li bi Srbija imala koristi od ulaska u NATO i podvlači li članstvo u EU i članstvo u paktu? (VIDEO)

- Tu je i političko pitanje, pre svega spor sa Prištinom i budućnost Bosne i Hercegovine - istakao je Stanković.

Stvaranje balkanske carinske unije, kako je podvukao, trebalo bi da stavi ekonomsko pitanje kao prioritetno na Zapadu Balkana.

Nacionalni egoizam i vraćanje na prošlost treba ostaviti po strani da bi se kvalitetno radilo na unapređenju saradnje. Ako je ekonomski prosperitet primaran, sukobi se takođe ostavljaju po strani. Dugoročna perspektiva razvoja se u suprotnom ne može kreirati - rekao je Stanković, dodajući da mora da postoji elementarna stabilnost.

Da li će se lekcija na Zapadnom Balkanu posle Drugog svetskog rata shvatiti, to je, smatra, otvoreno pitanje.

- Lekcija istorije je da se umesto sukoba dogovaramo, pregovaramo i damo šansu prosperitetu - rekao je Stanković.

Iz Samita bi, kako smatra, bilo idealno da proizađe idilična slika, sa osmesima i srdačnošću, ali da se ne završi na tome, već da taj sastanak da konkretnu perspektivu saradnje, određene konkretne projekte sa konkretnim rokovima.

Evropski put Srbije je, kako smatra, frustrirajuće spor, što je posledica istorijskog kašnjenja.

- U nedostatku integracijske ideje i utabanog puta, mi evropske integracije treba da prihvatimo. Od tog procesa treba da preuzmemo iskustva, znanja koja mogu da unaprede funkcionisanje našeg društva. Mislim da treba da promenimo pristup i da od EU uzmemo ono što je nama u interesu - zaključio je Stanković.

#Dejan Vuk Stanković

#EU

#saradnja

'