Info
ZABAVA

vesti

Tabaković: Kurs i cene stabilni i u 2017. godini


Bankarski sektor je stabilan.


Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, rekla je da Srbiju u 2017. godini occekuju niska inflacija, stabilan devizni kurs i dobar priliv stranih direktnih investicija.

Tabaković je navela da se takva očekivanja zasnivaju ne samo na makroekonomskim projekcijama, nego i na onome što je već ostvareno u prošloj godini.

Ona je rekla da je inflacija u Srbiji i u prethodne tri godine bila niska i stabilna i kretala se na nivou od oko dva odsto godišnje. 

-Prema našim projekcijama, rast cena će se tokom 2017. godine, kretati u granicama novog, nižeg cilja, od tri odsto plus 1,5. Kada je reč o kursu, NBS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastojati da očuva relativnu stabilnost na domaćem deviznom tržištu uz najmanje moguće troškove - navela je ona.

Što se tiče stranih direktnih investicija, konzervativna procena NBS je, kako kaže, da će njihov priliv biti na sličnom nivou kao prethodne dve godine, što će biti "više nego dovoljno da se pokrije tekući deficit platnog bilansa".

Upitana šta je NBS pripremila za ublažavanje posledice jačanja dolara, Tabaković je rekla da će odbrambeni sistem Srbije biti pozitivna domaća makroekonomska kretanja i trendovi, čiji se nastavak očekuje i u ovoj godini.

Tabaković je rekla i da je stvoreno povoljno okruženje za dalje privlačenje i priliv investicija i podršku ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti.

Ona je ocenila i da je bankarski sektor u Srbiji stabilan i visoko likvidan.

Č.N.

Komentari • 0


povezane vesti