AKTUELNO

Rajfajzen banka ocenjuje da će 2016. godina biti izazovna za bankarski sektor Srbije

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović  kaže da „više nije tajna da ima previše banaka za srpsko tržište. Na BDP od 33-34 milijardi evra, dolazi 29-30 banaka“ . Konkurencija je, kako je navodi, visoka, ali statistički, gotovo svaka treća banka beleži gubitke.

„Svakome želim dobro na srpskom tržištu, ali ako pogledate profitabilnost bankarskog sektora mereno relativnim pokazateljima, u 2014. svega je jedan odsto povratka investiranog kapitala. Unazad pet-šest godina povraćaj investiranog kapitala je izuzetno nizak“, ukazao je Petrović i naveo da je najbolja godina bila 2010. sa više od pet odsto, dok je svake sledeće godine povraćaj bio manji.

To je, kako je kazao, u poređenju sa drugim tržištima u regionu ili u centralnoj i istočnoj Evropi, malo. Banarski sektor zato na strani troškova pokušava da naparavi boljitak i da bude efikasniji, pa otuda smanjenje broja zaposlenih i filijala. Ono što nas čeka ove godine je nastavak tih kretanja, smatra on.

Prema njegovim rečima, 2016. će biti izazvona i po pitanju nastavka rešavanja nenaplativih kredita (NPL).

Kako je rekao, kako bi se održale niske kamate na dinarske kredite, veoma je važno da vlada nastavi sa svojim procesom reformi.

„Na odličnom smo putu fiskalne konsolidacije i jako je dobro da tako nastavimo i u ovoj godini. Najveći izazov su pre svega strukturne reforme, rešavanje problema najvećih državnih preduzeća koja gutaju velike sume iz budžeta. Ali ako budemo rešili te problem, imaćemo šansu da sačuvamo niske kamatne stope za domaću valutu“, zaključio je Petrović.

izvor: Tanjug

'