AKTUELNO

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je da je cilj predloženog zakona o e-Upravi da se javne usluge u što većoj meri pružaju, koriste putem interneta, primenom informacionih tehnologija i da se građanima olakša komunikacija sa administracijom.

Branko Ružić je naveo da je komplikovane upravne postupke moguće dodatno pojednostaviti i ubrzati korišćenjem informacionih tehnologija.

- Uz kompletne, jasne i na internetu lako dostupne usluge, razvojem elektronskih servisa, obezbediće se visok nivo sofisticiranosti usluga i time ostvariti efikasna elektronska uprava. Smanjenjem dužine trajanja postupaka i papirologije štedi se i vreme i ljudski resursi i stvara se mogućnost alokacije i efikasnije upotrebe ovih resursa - rekao je Ružić u parlamentu.

Kako je objasnio, povezivanje različitih sistema dovodi do bolje sistemske kontrole administracije i smanjenja grešaka pri rešavanju zahteva.

- Trenutno većina institucija, u zavisnosti od ''volje'' i međusobnog dogovora, sama definišu pravila igre i ocenjuju koju dokumentaciju je potrebno predati, što dovodi do neujednačenosti u postupanju - rekao je ministar.

On je primetio da referenti zanemaruju mogućnosti korišćenja novih tehnologija tumačeći da postojeći propisi ne prepoznaju elektronsku razmenu podataka.

Zbog toga je, kako kaže, bilo neophodno definisati pravila koja će važiti u elektronskom okruženju, kako bi službenicima dali precizno uređen način na koji će rešavati postupke.

Ružić je istakao da se digitalizacijom, kao jednim od prioriteta Vlade Srbije, modernizuje način rada administracije i podiže kvalitet na nivo zemalja sa najbolje realizovanim servisima elektronske uprave.

#Branko Ružić

'