AKTUELNO

Advokat Borivoje Pajović rekao je gostujući u emsiji “Novo jutro” da izvršnu vansudsku hipoteku najviše koriste banke kako bi naplatile potraživanja dužnika, ukazujući da one ne predviđa obavezu da nekretnina bude upisan u registar.

Pajović je objasnio da je založno pravo stvarno pravo na tuđoj stvari iz kojeg poverilac može naplatiti dugovanja pre ostalih poverilaca.

- Postoje dve vrste založnog prava – založno pravo na pokretnim stvarima – ručna zaloga i založno pravo na nepokretnostima – hipoteka – naveo je on, ukazavši ručna zaloga kako takva više ne postoji jer je zakonom 2003. godine ustanovljeno založno pravo upisom u registar.

- Govorimo o založnom pravu zato što je taj pravni segment od ogromnog značaja. Mnogi su ljudi ujađeni, a mnoge su se ustanove obogatile na osnovu izmena založnog prava – ocenio je Pajović i napomenuo da se hipoteka ranije mogla ustanoviti samo na nepokretnosti upsane u registar.

Prema njegovim rečima, sada je uvedena izvršna vansudska hipoteka koja se na osnovu ugovora ili izjave hipotekarnog dužnika upisuje u registar i daje mogućnost poveriocu da proda nekretninu. Tu mogućnost, istakao je, najviše koriste banke.

#Advokat

#Novo jutro

'