AKTUELNO

Tokom boravka u Boru, ministar je posetio i Studentski centar i Dom omladine čija je adaptacija u toku.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je danas prilikom posete Boru da je u interesu države da se razvijaju tehničko tehnološke struke i da se posle uvođenja dualnog obrazovanja intenzivno radi na razvoju modela studentskih praksi.

- Strategija Vlade Srbije je da podstiče ono što je neophodno, a industrijski IT je profil za kojim postoji velika potreba - kazao je Šarčević tokom razgovora sa dekanom Tehničkog fakulteta Bor Nadom Štrbac.

Štrac je ukazala da studenti tog fakulteta imaju praksu u RTB Bor, gde se između ostalog upoznaju sa proizvodnim procesom, i dodala da ustanova ima odličnu saradnju sa Institutom za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Kako je saopšteno iz tog resora, ministar je prethodno posetio Insitut za rudarstvo i metalugiju i ukazao na njegov značaj.

Pre osam godina Institut je bio potpuno ruinirana institucija, a danas je među sedam najboljih u Srbiji, rekao je Šarčević.

Saradnju Institua u Boru i Instituta Aikito iz Japana, ministar je ocenio kao veoma impresivnu i izrazio očekivanje da će ona bi još intenzivnija.

On je podsetio da je ove godine budžet za nauku 15 odsto veći i da se radi na novom modelu finansiranja nauke.

Kaže da očekuje da se do kraja godine u skupštinskoj proceduri nađu Zakon o naučnoj i istraživačkoj delatnosti i Zakon o inovativnoj delatnosti.

Tokom boravka u Boru, ministar je posetio i Studentski centar i Dom omladine čija je adaptacija u toku.

Za radove na adaptaciji zgrade Doma omladine iz budžeta opštine izdvojeno je pet miliona dinara.

Opština je donirala i automobil Mašinsko elektrotehničkoj školi kako bi učenici mogli da ga koriste za obuku za vozače, a ključeve automobila direktoru škole uručio je ministar Šarčević.

#Bor

#Mladen Šarčević

'