AKTUELNO

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je Informativni centar Fondacije Tempus u kojem učenici, studenti i prosvetni radnici mogu da pronađu sve informacije o obrazovanju u Srbiji i Evropi.

Šarčević je naveo da je Fondacija Tempus napravila ogroman iskorak da priđe đacima, nastavnicima, studentima i svima koji žele da se napreduju, obrazuju i imaju evropsku mobilnost u smislu učenja, rada i razmene iskustava.

- Drago mi je što svi koji se bave obrazovanjem u Srbiji mogu da dođu i vide sve ovo, ali što je Info centar prisutan na sajmovima obrazovanja po gradovima Srbije - rekao je ministar.

Ministar je naglasio da je veoma značajno što su od ove godine i srednjoškolci uključeni u ove procese.

- Na taj način učenici i škole otkrivaju koje im se mogućnosti nude, đaci imaju priliku da razmenjuju znanja sa svojim vršnjacima, a naše približavanje EU je sve kvalitetnije - rekao je Šarčević.

Predstavnica Direktorata Evropske komisije za obrazovanje i kulturu Antoaneta Angelova-Krasteva izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da sa ministrom Šarčevićem otvori Informativni centar Tempus fondacije u Beogradu.

- Kao što znate ove godine obeležavamo 30 godina programa Erazmus plus koji je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih programa EU dostupan za više od devet miliona učenika, studenata, profesora - podsetila je Krasteva.

Ona je istakla činjenicu da je Srbija na vrhu liste po broju korisnika ovog programa u regionu i da taj broj raste iz godine u godinu.

- Upravo zato visokoobrazovane ustanove u Srbiji će za školsku godinu 2017/2018 dobiti više od 44 odsto sredstava iz budžeta namenjenog za Zapadni Balkan. To znači da će studenti moći da učestvuju u skoro 2000 programa razmena. Takođe, oko 1000 studenata iz Evrope moći će da studira i radi u Evropi - navela je Krasteva.

Dodala je da je značaj Informativnog centra upravo u tome što će zainteresovane sve podatke o ovom i sličnim projektima EU moći da dobiju u Informativnom centru Tempus fondacije.

Predstavnici škola, visokoškolskih ustanova, omladinskih i ostalih ustanova i organizacija moći će na jednom mestu, bez zakazivanja, svakog radnog dana od 10 do 18 sati da dobiju informacije u vezi sa obrazovanjem u Srbiji i Evropi.

U Info centru se mogu dobiti i informacije o stipendiranim mobilnostima (razmenama), volonterskim programima i omladinskim razmenama, evropskim mre?ama (Twinning, EPALE, Europa?, Euroguidance, Eurydice), kao i srednjeevropskom programu za razmenu studenata i profesora ? CEEPUS, karijernom vodenju i savetovanju i aktivnostima Fondacije Tempus.

#Mladen Šarčević

#Obrazovanje

'