AKTUELNO

Ministar je govoreći na okruglom stolu "Obrazovanje i tržište rada" rekao da je najvažnije omogućiti mladim ljudima da imaju posao.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je danas da bi se problem nezaposlenosti mladih ljudi rešio, neophodno je da sagledati potrebe tržišta i države i na osnovu toga oblikovati sopstveni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

- Moramo gledati u zemlje poput Nemačke i Švajcarske u kojima je među nezaposlenima najmanje mladih ljudi, ali ne možemo prepisivati. Mi ćemo biti jedna od retkih zemalja koji će u proces uvođenja dualnog obrazovanja ući uz definisani zakonski okvir, kako bi ceo proces bio sinhronizovan - rekao je ministar na okrugom stolu ”Obrazovanje i tržište rada” na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.

Šarčević je istakao da je najvažnije omogućiti mladim ljudima da sa 15 godina imaju posao i zaradu, ali istovremeno im ostaviti mogućnost za usavršavanje i dalje obrazovanje, sve do doktorata.

- Nije realno da svi budu majstori, ali ni da svi budu doktori nauka. Potrebno je edukovati decu i roditelje da shvate da svrha učenja nije diploma već posao - poručio je ministar.

Statistika govori da je jedan od osnovnih problema Srbije nezaposlenost mladih ljudi. Skoro polovina njih nema posao, 20 odsto njih čeka na posao godinu dana a čak 20 odsto njih ni ne traži posao.

- Za kratko vreme mnoge privrednike smo motivisali da krenu u saradnju sa srednjim školama, a sa druge strane i mnogi fakulteti su se uključili u dualno obrazovanje - naglasio je ministar.

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić istakao je da taj fakultet nastoji da osposobi studente da po okončanju studija budu spremni za posao.

U diskusiji o prevazilaženju neusklađenosti formalnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada učestvovali su direktori mnogih srednjih škola iz cele Srbije.

A.V.

#Dualno obrazovanje

#Mladen Šarčević

#Srbija

#ministar prosvete

'