AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas političke predstavnike, bez obzira na to kojoj opciji pripadaju na jedinstvo jer, kako je rekao, samo u svemu jedinstvena Reublika Srpska može doći do ostvarenja svoga cilja, a to je da bude nezavisna i u savezu sa Srbijom.

Dodik je na sednici Skupštine opštine Nevesinje rekao da je Republika Srpska stabilna i samoodrživa, te da njene institucije funkcionalno rade, dok je BiH veliko opterećenje. "Mi smo Srpsku napravili na najteži mogući način.

Srpska je stvorena sa idejom da bude nezavisna država i da uđe u savez sa Srbijom.

-Zašto da o tome ne govorimo? Zašto da se toga bojimo? Zar smo prestali da to želimo - ne nismo, ali razumemo okvire u kojima se nalazimo. Ti okviri koji su nas gurali u BiH nisu nas uverili da tu i ostanemo - rekao je Dodik obraćajući se odbornicima u nevesinjskoj skupštini.

Naveo je da se međunarodne okolnosti menjaju i da je do pre nekoliko godina međunarodna politička scena bila potpuno drugačija - usmerena na kažnjavanje srpskog naroda.

- Danas je to novi trenutak, ali ovo je i novi politički trenutak za srpsku političku elitu koja treba da osmisli srpski nacionalni plan i program, a ne da polako odustane od onoga što je sveti cilj ovde, a to je da naša samostalnost treba da bude dobijena našom političkom voljom, a nikakvim ratovima ni destabilizacijama - naglasio je Dodik.

Dodao je da to danas mozdda izgleda neizvesno, ali da srpski narod, bez obzira koliko mu bilo branjeno, tu veliku želju nosi svakodnevno u svojoj glavi i kolektvnom pamćenju. Predsednik Srpske je podsetio da je izginulo najviše mladih za slobodu, te da su i oni imali tu ideju.

- Sloboda je sveta reč srpskog naroda i od kada njegova identifikacija u istoriji postoji, postoji i borba za slobodu. Mi smo danas slobodniji nego ranije, imamo svoju državu - Republiku Srpsku, pravo da odlučujemo o svojim životima, ali to nije dovoljno. Naša stvarna sloboda je da upravljamo svojom Republikom kao zemljom koju volimo jer smo u BiH uneli državu. Srpska je država od 1991. godine - podsetio je Dodik.

Srpska mora da se razvija, da veruje u svoje kapacitet i svoje vrednosti, kazao je Dodik i istakao da bez obzira na politike svi treba a se okupljaju.

- Moramo da budemo jedinstveni u svemu i da jedinstveno nastupamo jer samo tako možemo doći do svog cilja. Svako nejedinstvo i svako poltronisanje prema strancima, koji su zadali ozbiljan udarac našoj slobodi poslednjih 15 godina oduzmanjem naših prava iz međunarodnog ugovora i davanjem njima mogućnosti da odlučuju ili posreduju u ime nas, dramatičan je gubitak naše slobode - rekao je Dodik.

On je dodao da Srpska ne želi da ugrozi nikoga jer i oni koji su poginuli u posljednjem ratu u Nevesinju poginuli su braneći svoje kuće, porodice, tradiciju i sjećanje na svoje pretke koji su, takođe, ginuli za slobodu.

- Ne smemo da odustanemo od srpskog nacionalnog interesa i Republike Srpske. Niko nam ništa neće dati, a svi okolo hoće da nam nešto otmu i to ne prestaje. Nekada su slali divizije na nas a danas pokušavaju kroz priču o demokartiji da nam uzmu prava. Srpska zajedno može da dođe do svoje potpune slobode. Srpska mora da to uradi, jer nesloboda znači zaustavlje naših napora da izgradimo bolji život na ovom prostoru - poručio je Dodik.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'