AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su odnosi Srpske i Srbije najbolji od kada postoji Republika Srpska i Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom.

Istakao je da mu je važan veoma jasan stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da oni poštuju Ustav i teritorijalni integritet BiH, i da vole Republiku Srpsku, te naglasio da nikada nije doživeo nikakvu vrstu pritiska iz zvaničnog Beograda. On je gostujući na "Fejs" televiziji rekao da Srbija podržava sve što se dogovori u okviru BiH na ustavan način.

- To je veoma dobar okvir što se nas tiče - rekao je Dodik, odbacivši sve spekulacije stranih diplomata i predstavnika dela međunarodne zajednice da je pod velikim političkim uticajem predsednika Srbije i da bi navodno uradio sve što Vučić od njega zatraži.

Dodik kaže da nije čovek koji bi podlegao bilo kakvom pritisku, pa ni od Vučića, mada, kako je napomenuo, toga nije ni bilo. Predsednik Srpske rekao je da ima svoju odgovornost, kao i Vučić i da je veoma zadovoljan sasvim otvorenim razgovorima koje vode, prenose banjalučki mediji.

- Svi naši dogovori bili su racionalni i razumni. Naravno da u nekim pitanjima i nismo saglasni, ali kako vreme prolazi najčešće veoma brzo nađemo konsenzus. Tu nije reč o remećenju nečijih odnosa ili nanošenju političke štete nekome, nego najčešće o našoj saradnji, odnosima koji su u ovom trenutku najbolji od kada Republika Srpska postoji i od kada postoji Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom - naglasio je Dodik.

Kada je reč o izgradnji autoputeva, Dodik je naveo da je primarni autoputni pravac Banjaluka-Bijeljina i da će uskoro u celini biti završena deonica do Doboja, te istakao da je jedan od prioriteta i put od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Odgovarajući na pitanje koja će biti varijanta trase autoputa Beograd-Sarajevo, koji treba da bude građen sredstvima iz Turske, Dodik je rekao da su daleko te turske pare i da nema osećaj da je neko spreman dati novac kako se to prikazuje i očekuje.

- Bilo bi dobro da Turska da dobar kredit za gradnju puteva. Nisam protiv toga - istakao je Dodik i dodao se ne može zabraniti FBiH da gradi puteve, niti ona to može da zabrani Republici Srpskoj.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'