AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske pozvao je na smirivanje političke situacije u Makedoniji.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas na smirivanje političke situacije u Makedoniji, ističući da je mir prioritet.

- Vrlo je loša vest da se u Makedoniji dogodila eskalacija nasilja. Očigledno da je rovita politička situacija, odnosi ne mogu biti smireni i neophodan je konsenzus svih političkih faktora u okviru Makedonije okupljenih oko predsednika, što bi moglo da vodi ka smirivanju - rekao je Dodik.

Dodik ističe da je neophodno da sudbina Makedonije ostane u rukama njenih građana, kao što je to uvek i bio slučaj.

- Mir je prioritet, pa i po cenu da se zamrznu ti konflikti. Mir se mora čuvati i ne sme se dozvoliti eskalacija nasilja u bilo kom pogledu - kazao je predsednik Republike Srpske.

Kada je u pitanju uticaj nemira u Makedoniji na region, Dodik kaže da nema potrebe da se govori o ugroženosti. U tom smislu, napravio je paralelu sa stanjem u BiH, ističući da je situacija ista deset godina.

Predsednik RS je rekao da je njegova država usmerena na očuvanje mira i stabilnosti i zalaže se za to da se ne radi ništa, "da se zadrži postojeće stanje, ako već ne možemo ništa unaprediti".

Dodik je na kraju zaključio da je "možda bolje da ostavimo to nekoj narednoj generaciji, a na nama je sad da sačuvamo mir".

#Makedonija

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'