AKTUELNO

Razlozi mjaukanja nisu isti kod mačića i odraslih mačaka. Mačići mjauču kada su gladni, uplašeni ili kada im je hladno. Ali kada mačke odrastu, koriste druge načine da komuniciraju jedne s drugima – kao što su šištanje ili režanje.

Mjaukanje je rezervisano za njihovu komunikaciju sa ljudima. Naravno, količina mjaukanja varira u zavisnosti od rase, pa čak i mačke. Orijentalne rase, posebno sijamske mačke, poznate su kao sjajni “govornici”, tako da bi svako ko ne voli mjaukanje trebalo da se kloni ove rase.

Čini se da neke mačke jednostavno vole da čuju sopstveni glas, dok druge izgleda žele da nastave razgovor sa svojim vlasnicima. Ako vaša mačka mjauče više nego što biste želeli, pokušajte prvo da otkrijete uzrok. Kada saznate razlog, možete da radite na tome vaša mačka manje mjauče.

1. Bolest

Prvi korak je detaljan pregled kod veterinara. Brojne bolesti mogu uzrokovati da mačka oseća glad, žeđ ili bol, a sve to može da dovede ro preteranog mjaukanja. Mačke takođe mogu da razviju prekomerno aktivnu bolest štitne žlezde ili bubrega, što može da dovede do prekomerne vokalizacije.

Foto: Pixabay.com

2. Traži pažnju

Uprkos tome što većina ljudi misli, mačke ne vole da budu same. One često mjauču da bi pokrenule igru, maženje ili da bi vas navele da razgovarate sa njima. Ako želite da smanjite mjaukanje kod mačke koja traži pažnju, prestanite da reagujete na njen glas. Obratite pažnju na mačku samo kada je tiha. Ako ponovo počne da mjauče, pogledajte je ili se udaljite. Ali nemojte zanemarivati svog ljubimca. Provedite kvalitetno vreme svaki dan sa njim, igrajući se, negujući ga i razgovarajući s njim.

3. Želi hranu

Neke mačke mjauču svaki put kada neko uđe u kuhinju. I mnoge mačke postanu veoma glasne kada im se približava vreme obroka. Ako je ovo vaš problem, nemojte hraniti mačku svaki put kada mjauče. Sačekajte da se stiša, pa joj tek tada dajte da jede.

4. Pozdravlja vas

Mnoge mačke mjauču kada se njihovi vlasnici vrate kući, ili čak i kada ih samo sretnu u kući. Ovo je teško prekinuti, ali gledajte na to kao na mačku koja kaže da je srećna što vas vidi.

5. Usamljena je

Ako vaš ljubimac veći deo dana provede sam, razmislite o tome da nabavite još nekog ljubimca. Stavite hranilicu za ptice ispred prozora koju mačka može da posmatra.

Autor: Z.L.