AKTUELNO

Prof. dr Petar Seferović, kardiolog i predsednik Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju, upozorio je da je srce stalno u opasnosti i naveo da se u današnje vreme rano javljaju srčana obolenja.

Dr Seferović kaže da srčana slabost jeste neka vrsta zadnjeg čina obolevanja srca. 

- Prema tome, jednostavno je, moramo da vodimo računa o srcu smanjujući faktore rizika koje mi možemo da smanjimo. Sve one koje možemo da smanjimo – istakao je Seferović i dodao:

Ne treba živeti pod staklenim zvonom, jer život ide i nikog ne čeka, ali moramo voditi računa da se ne preopteretimo, da ne radimo stvari koje ne treba da radimo.

Dr Seferović je naveo i da u obolevanju srca genetika ima velikog značaja.

- Sve ostalo je ono što smo već i rekli, treba voditi računa o šećeru, o krvnom pritisku, treba voditi računa da ne budemo suviše debeli. Vodite računa da ne pušite i vežbajte. Sve jednostavno – kazao je Seferović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je pojasnio da u vežbanje spade i šetnja i dodao da je vrlo važno da budemo realni u odnosu na ono što možemo da postignemo.

- Sva vežbanja u toku dana se sabiraju, ako uradite tri skleka pre podne, sedam uveče, a dva posle ručka, vi ste napravili 10 sklekova i to mnogo znači za organizam – naglasio je dr Seferović.

Seferović je rekao i da su simptomi srčanih oboljenja gušenje, malaksalost, preskakanje i lupanje srca.

- Problem je u tome što su mnogi oblici srčane slabosti potpuno bez simptoma. Nama se mladi ljudi predstavljaju sa oštećenim srcem, imali su zapaljenje srčanog mišića, ne znaju da su ga imali i ne znaju da počinju velike tegobe – naveo je Seferović.

BEOGRAD DOMAĆIN EVROPSKOG KONGRESA ZA SRČANU SLABOST

U Evropskoj kardiologiji je snažno odjeknula vest da je Beograd, po drugi put, jednoglasno izabran za domaćina Evropskog kongresa za srčanu slabost 2023. godine.

Ovaj prestižni Kongres na kome se očekuje prisustvo preko 6.000 najeminentnijih stručnjaka iz Evrope i sveta je jedan od najuglednih globalnih kardioloških sastanaka.

Foto: Unsplash.com

Srpska prestonica već je bila domaćin ovog kongresa 2012. godine, kada je oboren rekord sa preko 3.500 učesnika. Inicijator ove konstantno uspešne aktivnosti je akademik profesor dr Petar M. Seferović, predsednik Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju, koje broji preko 10.000 članova.

Akademik Seferović je vodeći evropski stručnjak na polju srčane insuficijencije koji je sproveo više inovativnih naučnih i organizacionih projektata iz ove oblasti u Evropskom Kardiološkom udruženju.

Činjenica da je Beograd izabran po drugi put za organizatora ovog kongresa, je još jedno priznanje našim kardiolozima i Srbiji ali i značajna promocija kongresnog i medicinskog turizma.

#Petar Seferović

#kardiolog

#oboljenja

#srce

#srčani mišić