AKTUELNO

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof.dr Georgios Konstantinidis navodi da se pojavom delta soja pojavila i potreba za vakcinacijom dece.

- Korona virus nam stalno pripređuje iznenađenja i nezahvalno je davati bilo kakve prognoze. Postojala je polemika unutar pedijatrijskog esnafa da li decu treba vakcinisati. Ako postoji veliki obuhvat vakcinisanih među odraslima možda i nema potrebe, ali pojavom delta soja kriva pandemije se pomera prema mlađim kategorijama - kaže Georgios.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, zbog toga je poželjno vakcinisati i decu.

- Verujem da je to jedini način da zaštitimo stanovništvo jer delta soj nema težu kliničku sliku, ali zahvata veći broj. Smrtnost nije veća, ali je primećen produženi kovid. Više od polovine obolelih od delta soja se duže od mesec dana žali na umor, nesanicu, curenje nosa, bolove u mišićima, glavobolju, otežano disanje, lošu koncentraciju i netoleranciju na fizički napor - ističe Georgios.

Prema njegovim rečima, deca do sada nisu bila superprenosioci, ali delta soj mnogo lakše prenose i to jeste jedan od razloga za vakcinaciju.

Prof.dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu kaže da je vakcinacija jedini način da s efikasno borimo protiv pandemije, ako ništa da ubažimo njene efekte.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne možemo sprečiti širenje virusa, posebo jer je ulaskom u populaciju počeo je da mutira - istakao je Jakovljević i dodao da treba promovisati vakcinaciju i sprečiti scenario koji smo imali u novembru i decembru prošle godine, da bolnice budu pune i da zdravstveni sistem bude paralizovan.

Kako je dodao, za sada ne postoje zakonski utemeljene mere da se vakcina proglasi obaveznom.

#delta soj

#koronavirus