AKTUELNO

Dr Šekler je poručio da se simptomi razlikuju, ali da nije smrtonosniji od drugih mutacija korona virusa.

Delta soj virusa korona stigao je zvanično u naše krajeve - registrovan je kod dve osobe na Kosovu i Metohiji.

Stručnjaci su saglasni da ga verovatno već ima i u centralnoj Srbiji, ali još nije "ulovljen" u laboratoriji!

- Da će delta soj da stigne i kod nas bilo nam je jasno onog trenutka kada se pojavio u svetu - kaže dr Milanko Šekler, virusolog. - On je verovatno već u cirkulaciji, tako da je jedino neizvesno kada će i zvanično da se izoluje.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktor Šekler napominje da razloga za bojazan nema, jer delta soj nije smrtonosniji u odnosu na ostale mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku.

Simptomi su glavobolja, suvoća grla i bol u grlu. Ne uzrokuje povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula ukusa i mirisa, a kod starijih osoba može da dovede do obilnije sekrecije iz nosa.

Najefikasnija zaštita su, podseća, vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Previše smo se opustili i mnogi više ne nose maske - kaže dr Šekler. - To je veliki problem, pogotovo za nevakcinisane koji su na najvećem udaru novog soja. Zato apelujem da oni koji se nisu imunizovali, to urade što pre, a maske je neophodno da se nose u svakoj prilici. Da je vakcina najbolja zaštita svedoči primer Velike Britanije, gde je 80 odsto građana primilo prvu dozu cepiva, tako da je među novozaraženima broj vakcinisanih i revakcinisanih svega jedan na 100.

Ukoliko imunizacija u Srbiji ostane na svega 50 odsto vakcinisanih, scenario koji nas čeka na jesen, kako upućuje dr Šekler, jeste 4.000 zaraženih na dnevnom nivou.

#Milanko Šekler

#koronavirus